пʼятницю, 13 жовтня 2017 р.

Єдина система шкільних бюджетів запрацювала

З деяких часів батьківські гроші стали вагомим внеском в організацію навчального процеса в українських школах. В той же час Конституція декларує безоплатну середню освіту. Бюджет кожного міста наповнюються державними субвенціями під кожну школу/освітній заклад. Тобто гроші в школи надходять з 2-х джерел? З цим ніби ніхто не сперечається. Але як вони застосовуються? В одній школі 2-й раз за п'ятирічку змінюють металопластикові вікна, а в другій - 5 років тече дах...
Безлад та нераціональне використовування ресурса, а по деякі і розкрадання, мабуть - це теж про сучасну українську школу. Тому хлопці та дівчата з благодійного фонда "Об'єднання" та ГО "Центр дослідження суспільства" з Херсону взяли на себе розробку важливої для всієї країни системи по моніторингу бюджетів навчальних закладів. Ми писали про їх перші кроки в минулому році, та тестування системи на перших 6 школах навесні. Суперечок та затягування з боку адміністрацій навіть пілотних шкіл було достатньо. Але колектив розробників та відповідальних за впровадження під керівництвом Юрія Антощука доклали багато волі та інтелекту щоб програма була.
Сьогодні, коли "Єдина система відкритих бюджетів шкіл" розроблена та впроваджена, зокрема в Херсоні міський голова зробив розпорядження що всі бюджетні кошти кожного закладу освіти вносять до неї. В цьому навчальному році всі 60 шкіл та дитсадки будуть вносити дані. Ну у поряд - всі батьківські кошти, які на будь які потреби збирають. Можно підєднатись до системи навіть школам з інших регіонів. Система забезпечує можливість автоматизовано го доступу(по АРІ) до всієї інформаціі оприлюдненого набору даних шляхом їх перегляду та читання за запитом у цілодобовому режимі без вихідних.
Що важливо, система "бачить" коли та у кого було замовлено послугу чи придбані матеріали. Заклад освіти, використовуючи Систему виконує Закон Украіни "Про доступ до публічної інформаціі", а також "Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних".
Вся інформація яка є в системі по надходженню та використанню грошей може слугувати для аналізу, прогнозування та оптимізації ресурсів громад, яких не буває багато. Батькі отримують ще один елемент контролю за громадськими коштами. Подати заявку на підключення можно через веб-сайт openschool.in.ua
В.Головченко.


Немає коментарів: