неділю, 9 липня 2017 р.

Скасування мораторію – необхідна умова збереження українських сіл


Неможливість реалізувати право, визначене ст.41 Конституції України – вільно розпоряджатися власною землею – змушує селян до здачі ділянок в оренду навіть за мінімальними ставками. А це, у свою чергу, знищує українське село, бо не дає можливості для розвитку підприємництва в сільській місцевості та створення нових робочих місць. «Не буде робочих місць – не буде села», - кажуть представники місцевих громад.
Про це йшлося під час круглого столу «Формування ринку землі в Україні. Як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій?», який відбувся 06 липня у Миколаєві і був організований Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб в Україні спільно з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу.



74% площі усіх земель с/г призначення сьогодні знаходяться у власності фізичних осіб. Для ріллі цей показник ще вищий – 83,5%. При цьому створити сімейне фермерське господарство для переважної більшості людей майже нереально. Власних грошей бракує, а узяти кредит під заставу землі неможливо – це заборонено мораторієм на продаж землі. Оренда – як єдина можливість отримати дохід від своєї власності – знищує українське село. А, отже, скасування мораторію – необхідна умова для збереження села. А чи достатня?

«В Миколаївській області близько 200 тис.громадян України отримали землю с/г призначення у власність. І при цьому понад 700 тис.га цієї землі здано в оренду. Це близько 90%. Саме тому найважливіше завдання, яке має вирішити земельна реформа – збереження та розвиток українських сіл. Які сьогодні вимирають. А щоб вони розвивалися – потрібні робочі місця, які створюють місцеві фермери та агропідприємства. Саме це і має забезпечити аграрна реформа», - наголосила Олена Піскун, директорка департаменту агропромислового розвитку Миколаївської облдержадміністрації.

Те, що реформа необхідна, і те, що вона має створити умови для місцевих фермерів та агропідприємств – було ключовим предметом обговорення. А сама дискусія, як зазначив Василь Богданцев, голова Єланецької районної ради – перший захід, на якому учасники мали можливість відверто обговорити своє бачення ризиків та шляхів їх зменшення до скасування мораторію на продаж с/г земель. Тому що власність на землю має бути захищеною, і саме місцеві аграрії є тими, від кого залежить добробут українських сіл.


Немає коментарів: