понеділок, 26 червня 2017 р.

НАТО-песимісти Верховної Ради України




У Верховній Раді VIII скликання, окрім депутатів-єврооптимістів, є ще і НАТО-песимісти.

НАТО-песимісти у ВРУ VIII скликання


Як народні депутати голосували за законопроекти щодо співпраці та інтеграції з Північноатлантичним Альянсом? Команда сервісу Rada4you.org вирішила дослідити це питання, оскільки українські парламентарі визначили членство в НАТО як стратегічний зовнішньополітичний пріоритет для держави.

Нагадаємо, 8 червня 2017 року Верховною Радою України було внесено зміни до законів «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» і «Про основи національної безпеки України».
Роза вітрів

Червневий порив — не перший випадок, коли вітер НАТО напнув вітрила Ради VIII скликання — усього на цю тему було проголосовано шість законопроектів. Весь перелік можна побачити у відповідній політиці на сервісі Rada4you.org.

Найбільше вітер змін позаблокового статусу України дме з боку Радикальної партії, “Народного фронту”, “Самопомочі”, “Батьківщини” та Блоку Петра Порошенка. Найменше — від Опозиційного блоку, “Відродження” і “Волі народу” (хоча частина членів цієї депутатської групи послідовно “за”). Повного штилю на цю тему не демонструє жодна з фракцій.



Візуалізатор парламентських даних сервісу Rada4you показує, що Опоблок виступає за НАТО-курс на 43%, “Відродження” — на 58%, “Воля народу” — на 69%.

Як таке могло статися? Адже опозиційно налаштовані політичні сили традиційно виступали проти зближення з Північноатлантичним альянсом.

Виявити таємних симпатиків НАТО у песимістично налаштованих політсилах нам допомогла інтерактивна візуалізація єдності фракцій під час голосування за цю політику.
Острівки надії у морі противників НАТО

Які саме депутати підтримали своїми голосуваннями курс на НАТО і зіпсували цим політичну карму своїх опозиційних і потенційно антинатівських політсил?

В Опоблоці роль чорної вівці зіграв Юрій Павленко. Він віддав свій голос за те, щоб прийняти за основу і в цілому проект закону про співпрацю з НАТО у питаннях співробітництва щодо консультацій, управління, зв’язку, розвідки, спостереження та рекогносцировки в рамках програми НАТО “Партнерство заради миру” (№0035).

Один член фракції єдиний разочок натис зелену кнопку, а воно он як повернулось. Ну і ще злий жарт зіграли всі ті, які утримувалися або не голосували із зареєстрованою в системі карткою. Як наслідок, замість твердого “ні” від Опоблоку, вийшло невпевнене так — на 45%. Отак через свою невизначеністю і неслухняність одного з членів фракція зовсім трішки, але підштовхнули Україну в обійми НАТО.

“Воля народу” (існує з листопада 2014 року) за НАТО-майбутнє дала аж 69%. Віктор Развадовський та Юрій Шаповалов спочатку у складі цієї депутатської групи підтримували законопроекти на цю тему, а потім перейшли у “Відродження” і там продовжили робити те саме. Одним пострілом вклалих двох зайців :).

Окрім них, в підтримці курсу на Північноатлантичний альянс були помічені: Віктор Бондар, Анатолій Гіршфельд (згрішив двічі),Ігор Єремеєв, Степан Івахів (згрішив двічі), Сергій Лабазюк(згрішив двічі), Михайло Поплавський (згрішив чотири рази),Володимир Бандуров (згрішив п’ять разів), Сергій Мартиняк(згрішив двічі), Сергій Мельничук (згрішив чотири рази), Ярослав Москаленко (чотири рази тис “За”), Андрій Деркач, Михайло Ланьо, Олесь Довгий (згрішив двічі), Володимир Литвин, Андрій Немировський, Василь Петьовка (згрішив тричі), Олександр Пономарьов, Євген Рибчинський (згрішив двічі), Сергій Шахов (згрішив двічі), Ігор Молоток.

Особливо цікавим у цьому контексті є нардеп Сергій Шахов. Він заявляє, що членство в Північноатлантичному альянсі є найперспективнішим напрямком для України сьогодні. Низка колег його у цьому підтримують своїми голосуваннями. Самого Шахова у 2012 тодішня влада нібито переслідувала і навіть сфабрикувала проти нього справу, інформує LB. А в 2016 він став депутатом (спостерігачі ОПОРИ заявляли тоді про цілий букет порушень на виборах з боку його команди) і долучився до своїх, здавалося б, противників. Нагадаємо, після виборів у Раду VIII скликання до складу “Волі народу” увійшли переважно депутати-регіонали, що за часів Януковича швидше вболівали за позаблоковість і віддалення від НАТО.

“Відродження” (існує з березня 2015 року) , теж опозиційна по ідеології фракція, за курс України на вступ до НАТО аж на 58%. Ми точно не будемо радити цій політсилі, що робити, а от хто винен у таких показниках, знаємо. І поділимося інформацією. Традиційно тут багато тих, хто утримувалися чи не голосували, це підпсувало статистику. Є й більш чітко артикульовані позиції. Віктор Развадовський, Антон Яценко, Олег Кулініч кожен підтримали два з шести прийнятих законопроектів на цю тему. Володимир Кацуба, Віктор Остапчук, Юрій Шаповалов, Віктор Бондар, Артем Ільюк, Віталій Хомутиннік натискали зелену кнопку по разу. Отак в сумі з любителями утриматися чи не голосувати вони дали курсу на НАТО 58% підтримки.
Корабель “Україна-НАТО”

Якщо противники — це море, тоді прихильники хай будуть кораблем. Він видався могутнім — 332 депутати (78% від складу Ради). Щонайменше 95 депутатів голосують “ЗА” у 100% випадків.

Як ви вже зрозуміли раніше з візуалізації, найбільше педалює тему Радикальна партія. На рівні 80+ відсотків підтримують “Самопоміч”, БПП, “Батьківщина”, “Народний фронт”. Позафракційні в середньому за на 76%.

Якщо глянути на мажоритарників, то найбільше вболіває за курс на НАТО Чернівецька область (96%), Вінничина (95%), Рівненська (91%) і Тернопільська (90%). Найменше — мажоритарники з Донеччини, Луганщини і Харківщини. Київ разом із Сумщиною і Закарпаттям через своїх мажоритарників підтримують політику на 77%. Отже, географічне сусідство областей на депутатів-представників регіону не впливає.



НАТО-песимісти


Хто ті депутати, що не ховались за нечіткими “утримався” чи “не голосував”, а твердо і однозначно показували червону картку НАТО? Ми нарахували п’ять більш-менш однозначних у цьому питанні парламентарів (щоб були чітко проти хоча б у половині випадків).

Яків Безбах у велику політику втрапив ще у 1989 році — тоді був депутатом Верховної Ради СРСР у комісії з контролю за пільгами і привілегіями, але після розпаду Радянського Союзу повернувся в Україну.

У Раду попереднього скликання був обраний за списком “Партії регіонів”, а в діючу Раду потрапив як мажоритарник від Дніпропетровської області. Зараз — позафракційний. Він проголосував “проти” чотирьох законопроектів на тему НАТО, двічі утримався і раз не голосував.

Юрій Воропаєв з 2006 року до Революції Гідності був з Партією регіонів. Був заступником голови фракції ПР. У Раді VIII скликання перебуває у складі Опозиційного блоку. В контексті голосувань за курс на НАТО чотири рази натискав “проти”, двічі утримувався, на одному голосуванні був відсутній.

Євген Балицький тричі тиснув проти і тричі не голосував. У Партії регіонів він був з 2004 і до кінця цієї політичної сили. У складі ПР голосував за так звані “диктаторські” закони, що суттєво обмежували права і свободи українців. У Раді VIII скликання входить до складу “Опозиційного блоку”.

Сергій Дунаєв балотувався як мажоритарник по Луганській області, у Раді VIII скликання входить до складу Опоблоку. Тричі виступав проти під час голосувань за курс на НАТО, в інших випадках був відсутній або не голосував.

Сергій Матвієнков з Опоблоку тричі голосував “Ні”, у решті випадків теж або не голосував, або був відсутній, або утримувався. Цей політик депутатить з 1998 року. У Раду-8 пройшов як мажоритарник по Донецькій області.

Загалом в умовній групі опонентів курсу на НАТО 92 депутати з різних фракцій (більшість — опозиційні). Нардепи, що прогуляли і не були на жодному з важливих на цю тему голосуваннях, теж тут враховані (наприклад, Денис Дзензерський з “Народного фронту, Оксана Білозір з БПП, позафракційні Дмитро Ярош , Андрій Білецький). І сюди ж увійшли депутати, чию позицію важко назвати чіткою, як у випадку з Надією Савченко, яка підтримала один з НАТО-законів, але у решті випадків не голосувала, а також публічно критикувала цю тему. Або Володимир Литвин, що за довгий час своєї політичної кар’єри неодноразово і дуже різко критикував ідею вступу України в Північноатлантичний альянс, але у складі Ради-8 жодного разу не натис “Проти”, голосуючи за проекти законів на цю тему — переважно був відсутній і один раз натиснув “так”, підтримавши закон про статус Представництва НАТО в Україні.

rada 4you

*Примітка. Онлайн-сервіс “Rada4you: вони голосують для тебе” реалізовується в рамках кампанії «IT tools help to monitor elected officials/ІТ-інструменти допомагають моніторити народних обранців» Громадянською мережею ОПОРА у співпраці з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за фінансової підтримки Уряду Канади.


1 коментар:

  1. У мене не спрацювала візуалізація, але то дрібниці. Техніка, буває, що і підводить. А от парламент...
    Чого нам в НАТО? Ви знаєте? Я - ні. Я не чув жодної пристойної аргументації. Намагався розпитати людей, що дотичні - мовчать. Правда, то було давно. От в перших лавах прибічників - ляшківці, не найкраща реклама. Як на мене то і просто дзівнок про те, що треба бути уважними.
    http://enmjigi.politiko.ua/blogpost117212

    ВідповістиВидалити