четвер, 18 серпня 2016 р.

Які вони були майстри корабля?


19 серпня о 12:00 в галереї Одеського літературного музею за підтримки громадьскої організації «Інтелектуальний форум» України відкривається виставка «Майстри корабля», українським митцям 20-х років ХХ ст., що вийшли з гавані Одеської кінофабрики ВУФКУ, присвячується.

Виставка присвячується плеяді українських митців, що вийшли  у 1920-х роках з гавані Одеської кінофабрики ВУФКУ і відправилися торувати нові шляхи у мистецтві: Дмитро Бузько, Олекса Влизько, Сава Голованівський, Іван Маловичко, Михайль Семенко, Леонід Чернов (Малошийченко), Гео Шкурупій, Юрій Яновський – всіх їх звела доля на майданчику Одеської кінофабрики ВУФКУ. Таке трапляється в мистецтві: незбагненним чином доля зводить разом, в якомусь благословенному місті талановитих людей, спрямованих на творенні нового.

Звідси талановиті юнаки поринули у мир мистецтва, дістали визнання, і на жаль, доля багатьох з них увірвалася на злеті. Вони мріяли про подорожі до екзотичних країн, вони прагнули до мистецьких звершень, для талановитих юнаків не існувало нездійсненого. Тут в Одесі на березі Чорного моря вони раділи творчим успіхам один одного, шаленіли від мрій і творчих задумів, весь світ був перед ними. Пройде десятиріччя, протягом якого вони поповнять скарбницю української культури, після чого неправедним судом будуть страчені на Соловках, на березі Білого моря. «Майстер корабля» – так назвав Юрій Яновський роман про плеяду молодих романтиків з Одеської кіностудії, кожен з них був майстром свого корабля, яким торував незвідане море своєї творчості. 

На виставці представлені прижиттєві публікації митців, рукописи, документи, фотографії, раритетні видання, що дивом збереглися в роки репресій.
Музей запрошує всіх шанувальників української культури ознайомитися з творчістю письменників, що стали окрасою українського Ренесансу 1920-х років. Виставка проходить в рамках святкування 25-річчя незалежності України. 




Немає коментарів: