вівторок, 23 лютого 2016 р.

Чим живе сьогодні український фермер?

Реалії сьогоднішнього життя такі, що кожен сам має турбуватися про себе та власне благополуччя. Давно пішли у минуле часи, коли «держава думала за тебе». І як ніхто, це сьогодні розуміють представники малого та середнього бізнесу України. Вони знають, що можуть покластися лише на себе. Такий висновок зробили журналісти прес-служби Uagro після спілкування з аграріями на національній виставці «Агропром-2016», яка з 17 по 19 лютого проходила у Запоріжжі.
У ході виставки фермери з різних куточків України впродовж трьох днів мали змогу обмінятися досвідом, познайомитися з новинками аграрного ринку та налагодити співпрацю з виробниками техніки, добрив та насіння. Для бажаючих спробувати свої сили у новому або покращити вже набуті знання, відбувся ряд семінарів: щодо розвитку горіхівництва в Україні, особливостей вирощування нового світового тренду – цукрової кукурудзи та юридичних тонкощів ведення вітчизняного аграрного бізнесу.

Щодо особливостей цьогорічної виставки – присутність на ній закордонних бізнесменів, які останнім часом виявляють особливу цікавість до сільськогосподарської галузі України. 
З одним із таких виробників агротехніки з Турції - Хулусі Алайоглу - випала нагода поспілкуватися журналістам Uagro. Бізнесмена неабияк зацікавили саме аграрні торги в онлайні, адже у його країні фермери вже давно реалізують продукцію та роблять інші необхідні покупки саме через всесвітню мережу. Хулусі Алайоглу зазначив, що його дуже порадувало те, що аграрна сфера України хоча і маленькими кроками, але почала виходити в онлайн, адже саме за цим майбутнє АПК України. Турецький бізнесмен та його колеги переконались в цьому на власному досвіді ведення аграрної справи.

Не з чуток знає про проблеми і перспективи вітчизняного фермерства і Петро Іванович з Вільнянська, який все життя пропрацював на землі. Він найбільше нарікає на недолугість українського законодавства, яке вносить плутанину у роботу аграрія. «Я часто буваю за кордоном, - каже фермер, - і бачу наскільки просто і доступно написані закони там. Повертаючись сюди стикаюся з хаотичним нагромадженням нововведень, що аж ніяк не сприяють нормальній роботі аграрія, який має всю свою увагу спрямовувати на поле, а не на юридичні колізії».


Його колега з Михайлівки – Володимир Олексійович – має у своєму господарстві 40 га землі і головною запорукою ведення успішного аграрного бізнесу вважає бажання працювати. Фермер упевнений – земля обов’язково віддасть сторицею тому, хто у поті чола порається на ній. І тоді на заваді не стануть ані закони, ані мінливість курсу валюти, навіть погода поступиться наполегливому хліборобу. Ну і звичайно, фермер має розвиватися – упевнений Володимир Олексійович.

Швидко, у дружній робочій атмосфері, промайнули три дні у запорізькому виставковому комплексі «Козак Палац». Кожен стенд і павільйон змушував відчувати гордість за українських виробників. Адже як би там не було, але саме вони, а не чиновники у владних кабінетах, представляють нашу країну. І результати їх праці – сучасна техніка, нові гібриди насіння, нано-добрива - свідчать про те, що маємо неабиякий потенціал. Який, можливо, лише починає розкриватися, але, безперечно, має найкращі перспективи.


Прес-служба UAGRO


Немає коментарів: