четвер, 1 жовтня 2015 р.

5 податкових свиней, які підкладають громадським організаціям

Ви представник громадської чи благодійної організації? Ви отримуєте гранти, збираєте благодійні пожертви чи займаєтесь соціальним підприємництвом? Прийміть мої вітання – саме за ваш рахунок Державна фіскальна служба збирається латати дірки в бюджеті.

Такий висновок спадає на думку, якщо прочитати пропозиції податкової до нового Порядку ведення Реєстру неприбуткових організацій. Саме цей документ визначає, як організації будуть отримувати статус неприбутковості і чому можуть його втратити.

Оскільки цей документ несе великі ризики для громадських та благодійних організацій, фіскали вирішили протягнути його тишком-нишком без обговорення з громадськістю.

Які ж ці ризики?



Податкова отримає необмежені можливості відбирати в організацій статус неприбутковості.
Коментар податкового експерта Анастасії Красносільської: «Податковий кодекс наразі говорить лише про одну підставу для втрати статусу неприбутковості - використання коштів організації на цілі інші, ніж визначено її статутом/положенням. Податківці ж хочуть позбавляти статусу за будь-яке порушення норм ПКУ (наприклад, це може бути невчасно поданий звіт) При цьому, процедура позбавлення організації статусу неприбутковості відсутня, як і будь-які обмеження для сваволі податківців».
Як це буде виглядати на практиці?Податкова знайшла у вас невчасно поданий звіт, позбавила статусу неприбутковості, але вам про це не повідомили. А потім через півроку – нарахувала всі штрафи та пеню. І ходіть по судам, поки діяльність організації припинена.





Отримання статусу неприбутковості – 30 днів.
Для порівняння, громадська організація реєструється за 7 днів, благодійна - за 3 дні. Це при тому, що при реєстрації ГО два окремих органи проводять ПОВНИЙ аналіз статуту організації. Податкова ж має перевіряти лише три речення: чи записано що доходи мають йти на статутні цілі, що доходи та прибуток не розподіляютсья між засновниками і членами, і що майно ГО у разі ліквідації передають іншій ГО. Ці три речення податківці хочуть читати 30 днів.





Диктатура та самодурство фіскальної служби. 
В положенні не врегульована процедура приведення статутів ГО у відповідність до Податкового кодексу України. Податкова зможе з 1 січня 2017 року на власний розсуд викидати організації з реєстру через нібито невідповідність їх статутів новим вимогам ПКУ.




Податкове рабство для громадських організацій

Фіскальна служба хоче переглядати статус Ваш статус неприбутковості, якщо ви змінили юридичну адресу, або внесли зміни в назву ГО.

Переїхали в інший офіс, або замінили в назві «Український центр» на «Всеукраїнський центр»? Знову чекайте мінімум 30 днів поки Вам підтвердять статус неприбутковості.











Вам подобаються такі умови роботи?

П'ята свиня в тому, що вже з листопада вони стануть реальністю, якщо громадські організації не скажуть своє рішуче ні.

Закликаємо надсилати листи та телефонувати в Міністерство фінансів з вимогою провести РЕАЛЬНЕ громадське обговорення положення про Реєстр.

Контактні данні Міністерства фінансів:

вул. М. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008

факс: +38 (044) 425-90-26

Е-mail: infomf@minfin.gov.ua

206-57-07, 206-57-08




Немає коментарів: