четвер, 10 вересня 2015 р.

Міжнародні відносини у Миколаєві: нам нужно сказку сделать былью

Майбутніх міжнародників готують в Миколаєві у Чорноморському державному університеті імені Петра Могили. З 2014 року, окрім класичної спеціальності “міжнародні відносини”, абітурієнти можуть обрати й “міжнародну інформацію”. Декілька тижнів наш ресурс підняв тему де працювати їм в Миколаєві? Поки ні единоі замітки про міжнародне життя від студентів цього вишу ми не виявили в місцевих медіа. Запросили до слова "свіжого" магістра міжнародника зі своїми думками.
На “міжнародній інформації” ситуація гірша. У рік відкриття спеціальності з 30 передбачених ліцензією місць тільки 6 було заповнено. Цього навчального року вже 11 вступників обрали собі цю спеціальність. Але обсяг ліцензії не змінився - все ті ж 30 місць.
Недобір може бути викликаний малим обсягом державного замовлення. На міжнародних відносинах 3 роки поспіль від 5 до 8 бюджетних місць. Спеціальність “міжнародна інформація” взагалі не дає можливості навчатись за державний кошт. Молодь все більше обирає виші у великих містах з перспективою за роки навчання закріпитись і знайти роботу. На  запити щодо спеціальності на кшалт “міжнародні відносини” сайти пошуку роботи в Миколаєві показують нульовий результат. Невже Миколаївська область не має відносин з іншими державами та органів, що за них відповідають?
Серед структурних підрозділів облдержадміністрації існує  тільки один придатний для фахівця-міжнародника - Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму. Відразу декілька напрямків  може зацікавити випускника “міжнародних відносин”: співробітництво з ЄС, регулювання діяльності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, міжрегіональне співробітництво. 
Миколаїв є містом-побратимом 12 міст, а Миколаївська область проводить співробітництво з 6 регіонами СНД та Центральної Європи. Наше місто є єдиним містом в Україні (не беручи до уваги кримські міста), що входить до Міжнародного Чорноморського Клубу. Це неурядова організація, яка розвиває партнерство між містами-портами країн Чорноморського узбережжя. Зовсім поряд з Миколаєвом, у Південній Пальмірі, знаходять 20 консульств зарубіжних країн і представництво МЗС України. Так чому ж нема місця роботи для політологів-міжнародників?
Я спеціально не беру до уваги питання інвестицій та укладення контрактів, налагодження міжнародних економічних контактів та підприємництва. То є парафія спеціалістів з міжнародних економічних відносин, міжнародного бізнесу та міжнародного права. Окремий департамент функціонує у облдержадміністрації. Дотичні до фінансів та економіки підрозділи та комісії у облраді можуть певним чином виконувати зовнішньоекономічні функції. Але провадити політичну функцію міжнародних відносин вони не в змозі.
Причому, я не маю на увазі орган, що буде конкурувати з Міністерством закордонних справ чи Міністерством інформації. Наразі йдеться про дорадчий орган при облраді, що займався б виробленням порад щодо розбудови міжнародних зв’язків нашого регіону, організацією закордонних візитів, залученням міжнародних спеціалістів та розробкою заходів на місцях щодо протидії ворожому інформаційному впливу. Коли на кордоні країна-агресор, інформаційною політикою в межах кожного регіону потрібно займатись фахово, враховуючи усі ризики прийнятих рішень. Збереження грошей у місцевому бюджеті та фінансова допомога від держави у разі їх відсутності за нещодавніми змінами до Конституції тільки сприятиме цьому.
А поки що інформаційну війну ми програємо, міжнародне партнерство лишається на папері, а євроінтеграція закінчується на святкуванні Дня Європи.
Олена Моторна.


Немає коментарів: