понеділок, 7 вересня 2015 р.

Печерський суд віднесли до числа закритих від суспільства

В рамках спецпроекту «Судове Рішення» (керівник Наталія Абрамович), який реалізується активістами громадської ініціативи «Відкритий Суд» (керівник Станіслав Батрин), звернулися до Печерського районного суду м. Києва та відповідного управління Державної судової адміністрації з запитом про надання інформації про кількість прийнятих рішень суддями даного суду (поіменно) у випадковий період 1-31 березня 2015 р.
Така показова інформація необхідна для виявлення фактів ігнорування суддями вимог закону до обов’язкового оприлюднення судових рішень у Єдиному реєстрі судових рішень (ЄДР). Зокрема, якщо суддя прийняв 30 рішень за місяць, а вніс до реєстру тільки 5, - це дає нам підстави вважати, що суддя приховує свої рішення у власних інтересах, а це перша ознака корупції.
Водночас, як вбачається з офіційної відповіді Печерського районного суду, в суді по сьогоднішній день не ведеться облік кількості судових справ, розглянутих протягом певного періоду часу. Фактично, це означає, що в українських судах не знають скільки справ розглядає суддя, не знають скільки виносить рішень, які рішення, і з якого приводу.
Така ситуація свідчить про грубі порушення в системі організації роботи в судах, оскільки відповідно до наказу ДСА від 28 вересня 2012 року №115 «Про затвердження Типового положення про апарат місцевого, апеляційного судів» до основних функцій апарату суду віднесено ведення судової статистики, забезпечення підготовки аналітичних довідок, таблиць, узагальнень з питань судової статистики, формування статистичних звітів про роботу суду, огляд статистичних даних про підсумки діяльності суду.

З огляду на приховування інформації від громадськості, у проекті розцінюють такі дії як спробу зняти відповідальність з суддів, які ухиляються від оприлюднення своїх рішень, - про що вже наголошувалося в статті і відносять Печерський суд до числа закритих від суспільства.

Нагадаємо, що проект Відкритий Суд об’єднує юристів та волонтерів з усієї України, які проводять відео зйомки судових засідань і забезпечують гласність і відкритість судового розгляду справ. В подальшому, відеозаписи поширюються на сайті організації та є у вільному доступі на ресурсі Youtube. Найбільш резонансні справи коментуються групами експертів, які мають визнану ділову репутацію та фаховий рівень. Керівником проекту Відкритий Суд є кандидат юридичних наук, правозахисник Станіслав Батрин. Керівником спецпроекту «Судове Рішення» є активіст Наталія Абрамович.

Автор : Станіслав Батрин, к.ю.н., правозахисник, керівниик проекту "Відкритий Суд"


Немає коментарів: