середу, 22 січня 2014 р.

День Соборності і Свободи України

Сьогодні, 22 січня 2014 року ми відзначаємо 95-у річницю з дня проголошення в 1919 році Акту Злуки Української Народної Республіки ( УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), що поклав початок соборності незалежної України.
У цей день також прийнято згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 року - прийняття ІV Універсалу Української Центральної Ради, яким проголошувалася повна незалежність УНР.
Акт злуки тоді так і залишився лише декларацією, але український народ ніколи не втрачав надію на об’єднання, адже народ, який втратив надію просто зникає. 22-е січня 1990-го року. Від 1 до 3 мільйонів людей, узявшись за руки, вишикувавшись у справжній «живий ланцюг», що розтягся від Києва до Львова. Вони відзначали День Соборності, День своєї української єдності та свободи, бо саме так стало можливим реальне втілення надії низки попередніх поколінь українських патріотів на об’єднання. Ця акція стала однією з найяскравіших подій під час руху за відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. Патріотичні сили в передчутті розпаду СРСР згуртувалися й 21 січня 1990 р. організували «живий ланцюг» як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної, соборної України. Від 1 до 3 мільйонів людей, узявшись за руки, створили на дорогах і шосе безперервний ланцюг від Києва до Львова. Історичне 22 січня знаменувало етнічне та територіальне об’єднання України, а також давало надію на побудову нового спільного майбутнього.

День Свободи — громадянське свято, яке відзначається на честь річниці початку Помаранчевої революції, перших широкомасштабних протестів українців на захист своїх прав і свобод за роки незалежності 1991-2004 років. Припадає воно на 22 листопада, перший день Помаранчевої революції. Традиційним місцем святкування є Майдан Незалежності в Києві. Офіційний статус свято отримало в 2005 році.

30 грудня 2011 року указом Президента України День соборності на офіційному рівні було скасовано, натомість встановлено День Соборності та Свободи України. Фактично нове свято виникло внаслідок зміни дати відзначання Дня Свободи з 22 листопада на 22 січня — дату відзначання Дня соборності.

Днем Соборності і Свободи України ми відзначаємо зусилля всіх синів і доньок України, які впродовж нашої історії боролись і працювали задля незалежності народу, торжества справедливості та утвердження і додержання прав людини. Соборність невіддільна від досягнення реальної державності, забезпечення справжнього суверенітету і незалежності народу, побудови процвітаючої демократичної національної держави.

Ще не вмерли України ні слава, ні воля.

Ще нам, браття українці, усміхнеться доля.

Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці,

Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.



Душу й тіло ми положим за нашу свободу,

І покажем, що ми, браття, козацького роду.



Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону,

В ріднім краю панувати не дамо нікому;

Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє,

Ще у нашій Україні доленька наспіє.



Душу, тіло ми положим за нашу свободу,

І покажем, що ми, браття, козацького роду.



А завзяття, праця щира свого ще докаже,

Ще ся волі в Україні піснь гучна розляже,

За Карпати відоб'ється, згомонить степами,

України слава стане поміж ворогами.



Душу, тіло ми положим за нашу свободу,

І покажем, що ми, браття, козацького роду.

Павло Чубинський (1839 – 1884 рр.) (музика - М.Вербицький).


Прим.: В якості національного гімну України Верховною Радою України 6 березня 2003 затверджені перший куплет і приспів.

Сьогодні ми, українці, маємо подолати історичні та психологічні бар'єри між регіонами, гармонізувати відносини влади і народу - зробити все те, чого бракувало Україні 95 років тому. Тільки єдність і свобода зробить нас гідними нащадками наших батьків! Так будемо з трепетом зберігати цей безцінний скарб і нехай береже нас усіх Господь!

Використано матеріали: http://www.dilovamova.com



ТРИМАЙМОСЯ!


Немає коментарів: