середу, 10 липня 2013 р.

Юмор на Николаевщине настоящий

Приехала Галина Фесюк на Николаевщину из Жовквы, что на Западе Украины, сразу после событий во Врадиевке, которые опять наш степной край представили в негативном свете. Но группа неприличных граждан, даже если они в форме, не могут сформировать представление о всем населении. И вот как украинка с другой части страны увидела жителей степной Николаевщины.
5-7 липня на Миколаївщині відбувся чудовий конкурс українських гумористичних мініатюр, а в нiч з 6 на 7 липня всі учасники "Василя Купала" взяли участь у святкуванні Дня працівників Природно-Заповідного Фонду та фольклорно-розважальній програмі "Івана Купала". Цікаво, що конкурс має креативну і незвичайну мету: привернення уваги до розвитку українського самодіяльного мистецтва у жанрі гумору, відтворення та популяризації народних звичаїв, традицій та обрядів, сприяння розширенню мистецького художнього світогляду учасників, збагачення їх духовності, пошуку і підтримки здібних, обдарованих особистостей, встановлення тісних творчих стосунків між аматорами та професійними митцями, а також привернення уваги до сільської місцевості Миколаївщини. Адже щорічно організатори планують проводити конкурс у різних населених пунктах.
Найперше варто зауважити, що ініціатором конкурсу є «Василя Купала» є письменник, гуморист, відома особистість на Миколаївщині -
Василь Юдов, а проведення цієї акції належить благодійній організації «Василя Купала» та ряду людей, які внесли першоджерельні проектні думки в створення конкурсу:, Сергій Яжло, Михайло Давиденко, Михайло Самойлов, Сергій Овчаренко, Сергій Пронь, Юрій Волянський. А також співорганізаторами стали: Громадська організація «Фонд підтримки театру» та Молодіжний розважальний комплекс «Центр».
гудзикКонкурс має символ та логотип, на яких є зображення артистичного лелеки на фоні двох світил – сонця і місяця у вигляді вісімки. А також - гімн, яким і цього року відкривався захід. Автором гімну "Сонце жаре" є Роберт Голованенко, слова Роберта Голованенка за спільною ідеєю з Василем Юдовим. Обов’язковим атрибутом конкурсу став портативний водяно-енергетичний фонтан «Витри Беньки», у якому використовується скульптурна композиція трагічної жаби з праскою на голові. Фонтан працює від відкриття конкурсу до оприлюднення його результатів.
Цього року конкурс відбувався у двох населених пунктах. Спочатку конкурсанти та члени журі зїхалися до с.Мигія, в якому є ряд туристичних атракцій, а другого дня всі учасники переїхали до смт. Семенівка, що в 30 км одне від одного.
Враження від першого дня - надзвичайні, без перебільшень. З різних куточків України приїхали члени журі, до складу якого ввійшли: Паламаренко Анатолій Несторович - український майстер художнього слова, Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії ім.Т.Г.Шевченка, голова конкурсної комісії «Василя Купала»;Чорногуз Ярослав Олегович - артист Національної заслуженої капели бандуристів України ім. Г.Майбороди, член Ради Національної спілки кобзарів України; Кругов Валерій Олександрович – художник-карикатурист, організатор фестивалю мистецтв "Гоголь-фентезі", конкурсу карикатури Євро-2012, Міжнародного конгресу фантастів "Загублений світ"; Кузан Василь Васильович, член Національної спілки письменників України, поет, журналіст, фотограф; Мілєвська Тетяна Олександрівна - поет, керівник юнацького клубу "Мистецький вернісаж", журналіст Інтернет видання "Громада Миколаєва", "Київ.Інфо", вчитель-методист; Самойлов Михайло Павлович, - редактор регіональних газет та видань «Сей Час», адміністратор інтернет-конкурсу літературних гумористичних мініатюр, секретар конкурсної комісії «Василя Купала»;Фесюк Галина Петрівна, член правління Української асоціації письменників, президент благодійної організації «Розточани»; Хітушко Оксана Сергіївна – інженер відділу науки та екологічної освіти Національного природного парку «Бузький Гард»; Герасименко Ірина Дем’янівна, Семенівській сільський голова.
У надвечірок усіх гостей, який люб'язно прийняли на поселення працівники аграрного коледжу, організатори запросили на екскурсію у Національний природничий парк «Бузький Гард". Унікальна чудова природа та розкішні краєвиди річки Південного Буг залишили неоцінені враження. Навколо - аромати різних трав і польових квітів, кам'яні брили та водойми. Особливістю для миколаївців є Південний Буг. Зрештою, колишні козаки, а за легендою і козак Мамай недаремно полюбляли ці степові місця і річкові плавні. Тут росте багато цілющих трав, абрикосів, є зайці та водиться багато риби. А які магічні каміння! Торкнешся і наче в казку попадеш - відчуття легкості і привілля. Чудово і заворожуючи! А як мило лягти ці ароматні трави і торкнутися взором голубоокого неба!? Краса - невимовна! Екскурсовод розповіла про особливість флори та фауни, природне розташування парку та безліч цікавих легенд, які зачаївшись у дикому степу чекають на нового гостя, щоб не лише подивувати, а й причарувати своїми розкішними загадками. Як ось кам'яні брили, що можуть зцілити кожного, хто торкнеться їхньої поверхні. А ми навіть посиділи на Бороді каменю.
Після того, як ми набралися знань про село Мігія та степові простори, повернулися зморені на велику спільну вечерю, що розпочалася із молитви.
Василь Юдов познайомив усіх гостей один з одним, а минулорічний переможець конкурсу із Закарпаття - володар "Золотого Гудзика" - Роберт Голованенко, автор гімну фестивалю, заспівав його під гітару.
Перший день на Миколаївщині був чудовим.
Наступного дня відбувся переїзд до с.Семенівка. Тож у нас була чудова можливість оглянути територію Миколаївщини, зрештою не лише з вікна автобуса.
Поля навколо в основному засіяні золотими соняшниками, які, о диво, голівки мають повернуті у напрямку сонця. Як це? Дуже просто - на південь.. А старенькі сільські хати, що стоять неподалік автотраси, вказують, що райони - не багаті, але чисті. А ось і Семенівка, село, що належить до Арбузинського району. В центрі села біля Будинку культури нас зустрічає інтелігенція . Навпроти культурного закладу - флагштоки з різнокольоровими прапорами. В центрі - аж три пам'ятники, доглянуті, чисті, видно, що не спеціально до приїзду гостей підготовлені. А біля Будинку культури - сучасна афіша про проведення конкурсу гумористів.
Цього року учасниками конкурсу "Василя Купала" став 21 учасник. Географія - всеукраїнська, вік від - 6 до 70 років. Конкурсну програму розпочав Василь Юдов і керівник Народного театру художнього слова. Вони запросили на сцену заступника голови Арбузівської райдержадміністрації, голову Арбузівської районної ради, сільського голову та членів журі. Опісля відбулося жеребкування, після якого у виконанні Роберта Голованенко прозвучав гімн конкурсу.
Протягом трьох годин виходили на сцену учасники конкурсу. У виконанні авторів та читців звучали авторські гуморески та пародії, мініатюри, вірші, байки, монологи, сценки, жартівливі пісні. За результатами підсумків Всеукраїнського конкурсу "Василя Купала" - майстерність виконання, оригінальність і і авторська обробка, сучасність та актуальність тем, члени журі визначили переможця.
Цього року ним став Кошеля Іван, і знову, як і минулого року, із Закарпаття. Він отримав головну нагороду «Золотий ґудзик», виготовлену із натурального золота у вигляді ґудзика-смайлика, розробленого Віктором Вінічуком. До нагороди додано сертифікат-диплом зі словами Катерини Андріївни Волянської «СВІТЛИМ ГОЛОВАМ - СВІТЛУ МУДРІСТЬ».
А десять найкращих учасників з поза інших отримали "Перше місце "Срібний гудзик". Ними стали - Дейнека Таміла (Дніпропетовськ), Пронь Сергій (Одеса), Кізім Олександр (Миколаївська область, Арбузинка ), Анасійчук Ростислав (Запоріжжя), Мельник Роман (Черкаська область, Золотоноша), Дереновська Тетяна (Миколаївська область, Арбузинка ), Гентош Іван(Львів), Шолтис Володимир (Запоріжжя),Мілевська Наталя (Миколаїв), Матвіїв Микола(Миколоїв).
Після нагородження гостей запросили на смачний обід, опісля - концертна програма. Можна сказати, що ізюминкою творчого вечора були всі учасники, які читали свій гумор для глядачів, і до речі, вже більш веселіше, але ж не кожного дня чи навіть щороку сюди приїздить Герой України. Тому приємно вражені такою подією, семенівці зустрічали хлібом і сіллю Анатолія Паламеренка.
Після концерту усі повернулися в с.Мигія для участі у святковому дійстві до Дня працівників Природно Заповідного Фонду, де мали можливість побачити
святкову фольклорно-розважальна програма «Івана Купала». До пізньої ночі миколаївські дівчата у віночках із степових трав танцювали, а потім кидали їх у Південний Буг, на березі якого відбувалися святкування. Сюди також з'їхалася молодь із Миколаївщини у козацьких костюмах. Виступали місцеві фольклорні колективи, а Народний вокальний жіночий ансамбль "Рута" до опівночі розважав українськими піснями усіх присутніх. Зрештою, хто бажав , купався в Бузі, незважаючи на страшні переповідки, що відьми стережуть воду. Багацько ж людей вважають, що на Івана на Купала дівка у воді, як пава.
Довга купальська ніч принесла для веселого шарму для гостей цьогорічного конкурсу.
Наступного дня усі роз'їжджалися із величезним мішком гумору, якого набралися на конкурсі від колег, та з багацькими словами вдячності організатору Василю Юдову та його помічникам - куму і кумасі, колегам та друзям.
Ех, дочекатися б наступного року! Думаю, гуморина стане міжнародною і вдвічі веселішою....чи втричі. Ну хай йому грець! Хай вона буде просто смішною!
Галина Фесюк, член журі конкурсу "Василя Купала".


Немає коментарів: