середа, 3 квітня 2013 р.

Інвестиції в демократичне майбутнє нашої держави

Вже традиційно, 16-й рік поспіль в місті Миколаєві відбудеться урочиста церемонія
нагородження  кращих юнкорів країни, переможців Національного конкурсу шкільних газет. Цей рік – особливий. Конкурс отримав статус міжнародного. Про це мріяв багаторічний міський голова міста Миколаєва Володимир Чайка. На жаль, унікальний, мудрий керівник пішов з життя. Це неоціненна втрата для громади і суспільства в цілому. Володимир Дмитрович Чайка багато уваги приділяв розбудові інформаційної галузі регіону, зокрема, зробив вагомий внесок для розвитку юнкорівського руху. За 13 років роботи міським головою Миколаєва Володимир Дмитрович демократизував і «відкрив» місто Миколаїв. Популяризував його не тільки в країні, а й у світі завдяки своїй толерантності, дипломатичності і далекоглядності. Мер Чайка завжди особливу увагу приділяв ЗМІ. Усі роки активно підтримував проведення Національного конкурсу шкільних газет. Миколаїв став столицею юнкорівського руху. Володимир Чайка перший у нашій країні міський голова, нагороджений «Золотою медаллю української журналістики».

За 15 років юнкорівського руху на конкурс було подано понад 20 000 учнівських видань. Не важко порахувати, що за ці роки через конкурс пройшло близько 60 000 дітей. І це еліта нашого суспільства. В цьому був переконаний і Володимир Дмитрович Чайка. З особливою відповідальністю він щороку проводив зустріч із юнкорами в мерії. Особисто спілкувався. Це був прояв особливої поваги до талановитих дітей. Хоча Володимиру Дмитровичу завжди було цікаво спілкуватися з представниками із різних регіонів. Зустріч з міським головою для більшості дітей – подія. Влада повинна бути відкритою. А діти заслуговують на увагу.

Володимир Дмитрович якось поділився думками: «На жаль, сьогодні на державному рівні не існує молодіжної політики, не існує механізмів впливу на молодь та системного патріотичного виховання». Його дуже хвилював той факт, що більшість громадських молодіжних організацій існують формально. Молодих лідерів іноді використовують у політичних іграх. З іншого боку, нас дивує низький рівень громадянської самосвідомості молоді, більшість юнаків та дівчат – у стані соціальної апатії. А це наслідки багаторічної байдужості до потреб молоді. Економічні, культурні, соціальні потреби молоді залишалися роками поза увагою держави.

«У рамках своїх повноважень, я намагався створити у Миколаєві ту атмосферу, яка б сприяла розкриттю творчого потенціалу молоді, демократизації суспільства. Але, переконаний, це потрібно вирішувати не в окремому регіоні, а на державному рівні, аби не втратити покоління.

Активна державна молодіжна політика, яка базувалася б на реформі системи освіти і програмах підтримки малого і середнього бізнесу, змогла б змінити ставлення молоді до багатьох процесів у нашій країні. Дала б можливість зневіреним молодим людям відчути себе потрібними суспільству.

У Миколаєві ми робимо ставку на молодь. Увага до юнкорів сьогодні – це інвестиціїї в демократичне майбутнє нашої держави», - неодноразово підкреслював Володимир Чайка. А сьогодні в нашій країні зробили ставку на медіаосвіту. Міжнародний конкурс шкільних медіа – є вагомою часткою цього процесу. На щастя він розпочався богато років тому в Миколаєві. Можливо, якраз юнкори і стануть у перспективі справжніми неупередженими журналістами.

Проблеми молоді цікавили і хвилювали міського голову завжди. А конкурс шкільних газет, як лакмусовий папірець, виявляє болючі теми в суспільстві. «Нам ще доводиться боротися і з дитячою злочинністю, і з пиятикою, і з наркоманією у молодіжному середовищі, і з проявами агресії, жорстокості. Цим явищам у своїх виданнях протистоять сьогодні юнкори. До однолітків, повірте, дослухаються, з їхньою думкою рахуються в школі, в училищі інші діти. Разом з дітьми можливо змінити ситуацію на краще. І сфальшивити при цьому неможливо. Впевнений, що нинішні юнкори завтра формуватимуть демократичне суспільство», - так вважав міський голова Миколаєва.

Володимир Дмитрович Чайка особливо цінував професіоналізм і вважав: «ЗМІ повинні турбуватися про інтереси громади, служити людям, а не окремим чиновникам. Вести відкритий діалог з владою, лише в такому випадку ми будемо рухатися вперед. В демократичному суспільстві дуже важлива не тільки свобода слова, а й відповідальність за слова і політиків, і журналістів, і представників влади». Протягом багатьох років відверто і щиро міський голова Чайка спілкувався з представниками ЗМІ регіону. Намагався зробити їхню професійну діяльність в Миколаєві максимально комфортною. В першу чергу забезпечити доступ до достовірної інформації. Тому що вважав, «саме ЗМІ відіграють важливу роль у побудові демократичного суспільства. І журналісти Миколаївського регіону роблять неоціненне – допомагають єднанню громади». Національний конкурс шкільних газет за 15 років підтвердив, що цей форум дуже важливий для позитивного іміджу міста. Можливо, й тому дальноглядний мер Чайка зробив у якомусь розумінні ставку на цей проект з перших років його існування. Крім того, конкурс сприяє прозорості сфери освіти і піднімає взагалі рівень поваги до професії журналіста. А сьогодні це особливо важливо. Приємно, що все більше і більше людей, різноманітних організацій різного рівня щорічно його підтримує. У 2012 році у конкурсі змагалася рекордна кількість претендентів – різноманітні видання з 746 навчальних закладів усіх областей нашої країни, Росії і Болгарії. Організаторами Міжнародного конкурсу шкільних медіа виступають Національна спілка журналістів України, Національна академія педагогічних наук України, Асоціація молодіжної преси України та Коледж преси та телебачення, дитректор якого Гліб Головченко і започаткував 16 років тому цей конкурс.

«Пишаюсь тим, що саме Миколаїв став столицею юнкорівського демократичного руху в Україні. У 2000 році я вперше обійняв посаду міського голови міста Миколаєва, і за два роки конкурс шкільних газет отримав статус національного.

Підтримуючи проект, ми взяли на себе велику відповідальність. Виконком Миколаївської міськради та депутатський корпус усі роки підтримував конкурс не тільки фінансово, а й організаційно», - підкреслював це неодноразово Володимир Дмитрович Чайка, який прагнув зробити Миколаїв европейським містом. Досвідченного мера завжди турбувала політична, соціальна та економічна стабільність у регіоні. На це зверталася особлива увага у роботі. Але й знаходився час для розвитку юнкорівського руху. Володимир Чайка доклав чимало зусиль аби цей інтелектуальний конкурс з Національного переріс у Міжнародний. Це однозначно позитивно впливатиме на імідж Миколаєва. «Повинен бути новий виток розвитку демократії. Особливо важлива у цьому процесі роль ЗМІ, неупереджених журналістів, які, можливо, і виростуть з нинішніх юнкорів», - вважав міський голова Володимир Чайка.



Людмила Савкова, 
член НСЖУ, виконавчий директор МОГО «Миколаївський прес-клуб»


Немає коментарів: