пʼятницю, 29 березня 2013 р.

1-19 травня Європейські Дні Сонця в Україні

З 1 по 19 травня проходитиме міжнародна кампанія Європейські Дні Сонця, спрямована на промоцію використання сонячної енергії.  Європейські Дні Сонця пропагують використання безкоштовного та безмежного джерела енергії, доступного всюди й для всіх.
В Україні Дні Сонця відбуваються втретє.

З кожним роком до кампанії приєднується все більше установ та організацій різноманітного спрямування, а також громадян різного віку. Вони майструють сонячні колектори, малюють яскраве майбутнє, створюють незвичайні арт-композиції, проводять спеціальні уроки чи лекції, діляться своїм досвідом використання сонячної енергії, тощо.

Минулого року під час кампанії відбулося більше 8 000 подій у 20 країнах Європи.

В Україні близько 20 заходів було проведено в шести областях.

Головний акцент цьогорічної кампанії в Україні:


- екологічна безпека енергетичних проектів;

- підтримка локальних ініціатив та практичних дій громад, пов’язаних з децентралізацією виробництва енергії та енергоощадністю.

Ми розповідатимемо про можливості та приклади застосування сонячної енергії в побуті, на малих та великих підприємствах, навчатимемось разом з усіма учасниками кампанії.

Актуально: За минулий рік потужність сонячної енергетики зросла майже вдвічі

За даними НЕК «Укренерго» вітрова і сонячна енергетика розвиваються в Україні найбільш динамічно.

В 2012 році відновлювані джерела енергетики (ВДЕ) обійшли викопне паливо як за темпами розвитку, так і за величиною приросту встановлених потужностей електростанцій.

Найбільше збільшення встановлених потужностей продемонстрували вітроелектростанції (ВЕС) - в 2,2 рази (на 141,5 мегават), до 262,8 мегават і сонячні електростанції (СЕС) - в 1,7 рази (на 130,3 мегават), до 317 , 8 мегават.

Що стосується використання енергії сонця, то у 2012 році були введені в експлуатацію СЕС "Оул Солар", Дунайська СЕС, Дунайська СЕС-2, "Франко Солар", "Франко Піві", "СЕ-1" (5,4 мегават), Слободо-Бушанська і Гальжбіївська, "Токмак Солар енерджі", Цекіновскіе СЕС № 1, 2 і Гордашевської, СЕС "Альтен-Інвест", "Гриль", "Вінниця-Енергосервіс", "Чиста енергія-2011" та фотоелектрична станція "Зоря 2003".

Такі тенденції відповідають загальносвітовим процесам - у всьому світі альтернативна енергетика випереджає традиційну за темпами розвитку. За даними Bloomberg New Energy Finance, світові інвестиції в розвиток відновлюваної енергетики в 2012 році склали 268,7 мільярда доларів, в сегмент сонячної енергетики інвестори вклали 142 000 000 000 доларів, вітряної - 78,3 мільярда доларів. (За інформацією видання Подробности http://podrobnosti.ua/economy/2013/02/22/889663.html).


Немає коментарів: