середу, 23 січня 2013 р.

«Енергетичний сектор України» – дослідження КПМГ спільно з IBCentre

«У нашому звіті ми узагальнили погляди експертів енергетичної галузі щодо основних викликів української енергетики та чинників, які визначають розвиток галузі. Зокрема, окремий підрозділ дослідження було присвячено альтернативній енергетиці, яка останнім часом привертає увагу багатьох учасників ринку. Такі щорічні дослідження ми плануємо проводити і надалі, відслідковуючи й аналізуючи проблематику вітчизняного енергетичного сектору у динаміці, акцентуючи увагу на актуальних питаннях розвитку галузі», – коментує Дар’я Ніколова, менеджер, лідер галузевої групи «Енергетика» КПМГ в Україні.
Звіт КПМГ узагальнює погляди експертів енергетичної галузі щодо основних викликів української енергетики та чинників, які визначають розвиток галузі. Окремий підрозділ дослідження було присвячено альтернативній енергетиці, яка останнім часом привертає увагу багатьох учасників ринку. Також звіт містить порівняння поглядів українських фахівців з результатами подібного опитування, що проводила компанія КПМГ на міжнародному рівні (KPMG’s Global Energy Survey 2012). Таким чином було визначено як специфічні риси у розвитку української енергетики, так і ті виклики, що співпадають із світовими трендами.
«Серед основних енергетичних проблем України фахівці галузі очікувано виділяють низьку енергоефективність (і, відповідно, надмірне споживання енергії) разом зі значною залежністю від імпорту енергоносіїв. При цьому, серед основних перешкод для розвитку енергетичної галузі респонденти називають низький рівень доступності та високу вартість фінансування,
нестабiльнicть та, часом, непрозорість регуляторної політики, – коментує Юрій Швед, керівник галузевої практики «Енергетика і природні ресурси» КПМГ в Україні, - Цікаво, що за результатами міжнародного опитування КПМГ, респонденти до числа пріоритетних не відносили проблеми фінансування, натомість акцентували увагу на нестабільності цін на енергоносії, а також питання кваліфікації та доступності робочої сили. Втім, зважаючи на поступову міжнародну інтеграцію вітчизняної економіки, у середньостроковій перспективі вірогідною є актуалізація подібних викликів і для енергетичного сектору України».


«Різниця в результатах дослідження українського ринку та подібного міжнародного дослідження щодо проблематики розвитку відновлювальної енергетики багато в чому пояснюється тим, що європейські ринки вже наближаються до свого насичення і державні програми країн Єврозони зменшують підтримку індустрії відновлюваної енергетики. Але ми бачимо перспективні точки концентрацій зусиль на ринках СНД, та в Україні зокрема, – вважає Юлія Березовська, Керуючий директор IBCentre, – Останні зміни у законодавстві щодо регулювання ринку відновлювальної енергетики викликали багато питань як у учасників ринку, так і у потенційних інвесторів. Але вже зараз зацікавлені організації готують пропозиції щодо вдосконалення законодавчої бази, а також внесення уточнень у термінологію та спрощення процедур отримання дозволів та погоджень для проектів відновлювальної енергетики».

Завантажити повне дослідження українською мовою


Про KPMG:


KPMG – це міжнародна мережа фірм, які надають аудиторські, податкові, юридичні та консультаційні послуги. Фірми KPMG працюють у 156 країнах світу.



КПМГ працює в Україні з 1992 року, і весь цей час основою нашої діяльності було використання світового інтелектуального потенціалу компанії у поєднанні з практичним досвідом українських спеціалістів з метою надання послуг провідним українським компаніям та міжнародним клієнтам КПМГ. Сьогодні офіси КПМГ відкриті в Києві, Донецьку та Львові. Загальна чисельність співробітників КПМГ в Україні складає понад 350 осіб.


КПМГ в Україні надає аудиторські та консультаційні послуги з податкових та фінансових питань нашим клієнтам, серед яких є українські та міжнародні компанії, а також цілий ряд недержавних організацій та фінансових інститутів. Знання та досвід у різних галузях дозволяють нам ефективно вирішувати проблеми підприємств з максимальною користю для наших клієнтів.


Про IBCentre:
IBCentre (Innovative Business Centre) – міжнародна консалтиногова компанія, яка спеціалізується на напрямку розвитку проектів в сфері бізнес-іновацій на основі чистих технологій, “зеленого” бізнесу, відновлювальної енергетики та енергоефективності (через підрозділ Renewable Energy Centre, www.rencentre.com), проектах у сфері «зеленого» маркетингу на ринках Східної Європи та СНД.


Немає коментарів: