неділю, 20 січня 2013 р.

Програма Темпус збільшує бюджет


Українські університети мають чудову можливість взяти участь у шостому конкурсі програми «Темпус IV», що є провідним інструментом ЄС для реформування вищої освіти у країнах-партнерах.
Шостий конкурс був оголошений 5 грудня 2012 року (читайте більше про пріоритети конкурсу). Кінцевий термін подання заявок – 26 березня 2013 року.

Проекти «Темпус», які зазвичай тривають від двох до трьох років та можуть розраховувати на фінансову підтримку ЄС від 500 тич. євро до 1,5 млн. євро, сприяють модернізації української вищої освіти.

Цього року бюджет програми збільшено: порівняно з попереднім конкурсом (із бюджетом у 29 мільйонів євро), кошторис програми для Східної Європи та Кавказу склав 42.35 мільйонів євро. Це відкриває нові можливості для збільшення кількості якісних проектів.


За словами доповідачів Всеукраїнського Інформаційного дня Програми «Темпус ІV», що відбувся 13-14 грудня у Києві, кількість підтриманих проектів у рамках шостого конкурсу цілком може перевищити кількість проектів, фінансованих під час останнього конкурсу.

Світлана Шитікова, директор Національного Темпус-офісу в Україні, бачить потребу у створенні «критичної маси» висококваліфікованих спеціалістів, які будуть піднімати рівень конкурентоспроможності українських вищих навчальних закладів. Програма «Темпус» прагне досягти цієї мети, підтримуючи модернізацію вищої освіти у країнах-сусідах та відкриваючи двері для співпраці освітніх інституцій цих країн з ЄС. У рамках програми «Темпус IV» підтримку отримав 61 проект з України; 23 проектів здобули фінансування у попередньому (п’ятому) конкурсі цієї програми.

У 2014 році «Темпус» та «Еразмус Мундус»будуть інтегровані у програму «Еразмус для всіх», що є модернізованою освітньою ініціативою ЄС. Нова програма об’єднає сім освітніх, тренінгових, молодіжних та спортивних програм ЄС. «У її рамках буде продовжено всі дії та всі акції, які здійснювались в рамках програми «Темпус»; але їх буде вдосконалено», – говорить Віра Рибак, керівник сектору освіти, науки і технологій та інформаційного суспільства Представництва ЄС в Україні. «Нова програма має на меті усунути фрагментацію різних ініціатив: вона об’єднає програми з освіти і навчання протягом життя, а також, що зорієнтовані на молодь», – підсумовує вона.

Читайте більше про шостий конкурс в рамках програми «Темпус»

Для отримання детальної інформації щодо конкурсу, будь ласка, звертайтесь:
Національний Темпус-офіс в Україні,
тел. +380442866668, +380443322645,
е-mail: tempus@ilid.org.ua, сайт: www.tempus.org.ua


Немає коментарів: