понеділок, 19 листопада 2012 р.

Від кого залежить майбутнє української журналістики?

«Від кожного з вас залежить майбутнє української журналістики», - зазначив секретар НСЖУ Гліб Головченко під час зустрічі зі студентами Київського міжнародного університету
Секретар Національної спілки журналістів України Гліб Головченко зустрівся зі студентами Київського міжнародного університету для того, щоб обговорити проблеми шкільної та молодіжної преси, а також роль медіа в розвитку інформаційного суспільства в Україні. Крім того, пан Головченко представив студентам своє видання «Шкільні газети та інформаційне суспільство», яке може дати відповіді на те, як розвивати не тільки шкільні, але й студентські медіа, адже містить такі теми як підготовка матеріалу, пошук тем, пошук фінансування та ін..

«На сьогоднішній день ми бачимо значний ріст шкільних медіа, та певну відсталість у кількості молодіжних та студентських ЗМІ. Шкільні газети вже пройшли межу кількісного зросту і сьогодні починають вдосконалюватися по якості – змісту та формі подачі інформації, а молодіжні та студентські медіа ще не досягли критичної маси по кількості – тож немає сенсу поки що говорити про їх якість», - зазначає Гліб Головченко.

Під час зустрічі студенти, які ще не так давно були школярами, активно обговорювали питання розвитку шкільної преси. Гліб Головченко: «Одна зі студенток поставила мені питання – в її рідній школі існує газета, яку підтримує один з народних депутатів України. Але в цій газеті діти не можуть писати про проблеми школи, лише тільки про досягнення. За всім змістом стежить директорка школи. Це видання виходить один раз на три місяці, в дуже гарній якості – в повному кольорі та на глянцевому папері. І, на думку студентки, немає жодного сенсу говорити про можливість видання шкільної газети без цензури з боку керівництва закладу. Так не можна підходити до видання шкільної газети. По-перше, випуск видання раз на три місяці – це в жодному разі не формат газети, і це навіть не журнал. І немає жодного зиску від повного кольору та глянцевого паперу, якщо діти не можуть оперативно отримувати інформацію про те, що відбувається в школі. І зовсім не складно знайти кошти на випуск своєї газети, яка не буде залежати від керівництва школи. Прямо в цій же аудиторії був студент з Криму, школа якого випускає газету «Шкільний ковчег». Вони кілька разів були переможцями Національного конкурсу шкільних газет і мають досвід залучення коштів на видання – шляхом продажу самої газети. Тож, можемо з впевненістю сказати, що сьогодні шкільна преса відображає «дорослу» - є медіа, які приймають позицію влади або бізнесу, які їх фінансують, а є медіа – які шукають кошти на своє існування та обирають незалежність та об’єктивність».

Також Гліб Головченко обговорив зі студентами питання розвитку інформаційного суспільства в Україні. «Ми повинні обговорювати з молоддю розвиток інформаційного суспільства в Україні, оскільки вони виросли в еру інформаційних технологій, вони мислять по-новому, від них залежить майбутнє України та української журналістки», - зазначив пан Головченко.


Немає коментарів: