пʼятницю, 6 липня 2012 р.

Опозиція почала виконувати зобов’язання перед рухом чесно

6 липня, Київ – Рух ЧЕСНО позитивно оцінює оприлюднення списку перших 52 кандидатів у народні депутати України від Об’єднаної опозиції, яке політична сила взяла на себе як зобов’язання в результаті переговорів з учасниками руху ЧЕСНО 21 червня. Громадськість також чекає на оприлюднення Об’єднаною опозицією повного списку кандидатів та закликає інші політичні сили відкрити їхні списки для виборців перед поданням до ЦВК.
На думку представників руху ЧЕСНО, таким чином політичні сили посилять легітимність тих політиків, які будуть йти на вибори, та в наслідок дискусії убезпечаться від потрапляння до своїх списків корупціонерів та правопорушників.
Наразі Об’єднана опозиція – це перша політична сила, яка завчасно оприлюднила частину списку кандидатів у народні депутати України. «Ми вітаємо ініціативу Об’єднаної опозиції, адже вона свідчить про прозорість дій та готовність до діалогу з виборцями. Проте, чи є ці кандидати дійсно доброчесними, стане зрозумілим після проведення неупередженого дослідження ЧЕСНО», - зазначив один з ініціаторів руху ЧЕСНО, директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

Зокрема, у своїй заяві Об’єднана опозиція зазначила, що здійснює оприлюднення списку саме як відповідь на вимогу громадськості: «На виконання Декларації про забезпечення чесних і прозорих виборів, за підсумками круглого столу з лідерами громадських організацій об’єднана опозиція «Батьківщина» починає оприлюднювати список претендентів на висування кандидатами у народні депутати України», - повідомляє прес-служба БЮТ.

Рух ЧЕСНО починає аналіз кандидатів від Об’єднаної опозиції на відповідність «критеріям доброчесності».

Результати аналізу кандидатів від усіх політичних сил будуть поступово розміщуватися на сайті www.chesno.org включно до жовтня.



Додатково:

· Громадянський рух ЧЕСНО започатковано групою зацікавлених активістів спільно з представниками партнерства «Новий Громадянин» у жовтні 2011 року. Мета Руху - активізувати суспільство, щоб очистити майбутній парламент від недостойних депутатів.

· Учасники Руху розробили для кандидатів громадські шість «критеріїв доброчесності» та публічно закликали всі політичні сили визнати критерії та керуватися ними під час формування партійних списків:

1. Відсутність фактів порушень прав і свобод людини;

2. Відповідність задекларованих доходів та майна способу життя;

3. Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;

4. Особисте голосування в парламенті;

5. Непричетність до корупційних дій;

6. Участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.



· Угоди про співпрацю з рухом ЧЕСНО підписали лідери двох політичних сил – Віталій Кличко, партія «УДАР» та Анатолій Гриценко, партія «Громадянська позиція». Голова СПУ Петро Устенко пообіцяв детально вивчити угоду про співпрацю з рухом. Об’єднана опозиція взяла зобов’язання перед рухом ЧЕСНО, які було враховано в їх декларації про чесні та прозорі вибори. Після детального розгляду документу, Партія Регіонів відмовилася підписувати угоду про співпрацю з рухом ЧЕСНО.


Немає коментарів: