пʼятницю, 11 листопада 2011 р.

Що робити, якщо до вас прийшов державний виконавець? Поради адвоката

Якщо до Вас завітав державний виконавець наступні поради допоможуть вам не наробити помилок і скористатися своїми правами. Державний виконавець може завітати до Вас якщо судовим рішенням або за виконавчим написом нотаріуса, рішенням комісії з трудових спорів вас визнано боржником та видано виконавчий документ.
Прихід державного виконавця до вас – це стадія примусового виконання рішення суду (виконавчого напису нотаріуса, або рішення іншого компетентного органу). Державний виконавець може прийти до Вас якщо вже відкрито виконавче провадження, вам був наданий 7 денний строк на добровільне виконання та ви не виконали рішення добровільно. Державний виконавець повинен надіслати боржнику постанову про відкриття виконавчого провадження рекомендованим листом.
1. У випадку, якщо ви невчасно отримали постанову про відкриття виконавчого провадження або не отримали його взагалі, то ви можете звернутись до державного виконавця із заявою про відкладення виконавчих дій до 10 робочих днів. Зрозуміло, що виконавець за вашою заявою повинен вам надати строк на добровільне виконання, а до спливу цього строку, якщо у виконавця немає рішення суду про доступ у ваше житло або іншу будівлю ви можете просто не допускати виконавця в своє приміщення ( в незалежності чи він прибув з міліцією або без).
2. Державний виконавець здійснює свою діяльність у робочі дні не раніше 6:00 і не пізніше 22:00. При цьому виконавець має право безперешкодно входити на земельні ділянки, до житлових та інших приміщень лише, лише якщо він надасть рішення суду про примусове
проникнення до житла чи іншого володіння фізичної особи. Іншими словами – виконавець не має права заходити до вас до дому без рішення суду про вхід до приміщення.
3. Якщо ви боржник, ви маєте право запропонувати ті види майна чи предмети, на які необхідно в першу чергу звернути стягнення. В разі, якщо сума боргу не перевищує 10 мінімальних заробітних плат (на листопад 2011 р. – 9850 грн., з грудня 2011 року – 10 040 грн.) звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку на якій розташоване це житло – не здійснюється.
4. Державний виконавець може застосувати арешт майна боржника оголосивши заборону на його відчуження. Постанова надсилається органам що здійснюють реєстрацію майна (наприклад МРЕВ ВДАЇ при накладенні арешту на автотранспорт) та боржнику.
5. Виконавець має право провести опис майна і накласти на нього арешт. Про проведення опису майна і накладення на нього арешту виконавець складає акт, копія якого видається боржнику. Майно на яке накладено арешт може бути передано на зберігання боржнику (окрім цінних паперів, ювелірних виробів які передаються на зберігання установам Національного банку України). Під час опису та арешту майна виконавець може оголосити заборону розпоряджатися ним, здійснити опечатування, а в разі потреби вилучити його у боржника і передати іншим особам на зберігання. Вилучення арештованого майна з передачею його у реалізацію здійснюється у строк встановлений державним виконавцем але не раніше чим через 5 днів після накладення арешту.
6. Якщо державний виконавець вилучив у вас майно, яке належить іншим особам (наприклад вашим родичам), але перебувало у вас, то власник вилученого майна може звернутись до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.
7. Виконавче провадження передбачає наступну черговість стягнення з боржника:

- грошові кошти (готівка), кошти на рахунках в банках, рахунках у цінних паперах;

- майно боржника;

- відрахування з періодичних платежів (наприклад заробітної платні) здійснюється у разі, якщо вищезазначеного майна боржника не вистачає для погашення заборгованості.

8. Стягнення на майно звертається в розмірі і обсязі, необхідним для виконання за виконавчим документом, з урахуванням витрат на виконавче провадження.

9. Державний виконавець проводить опис та оцінку майна. Якщо він виявляє цінні папери, ювелірні вироби, будь-які інші вироби із золота та дорогоцінних металів, каміння, перли тощо він накладає на них арешт, вилучає їх та передає на зберігання до НБУ.

10. Оцінку майна проводить державний виконавець за ринковими цінами, які склались на день оцінення майна. У разі, коли потрібно оцінити нерухоме майно, транспортні засоби, літаки, судна – виконавець зобов’язаний долучити експерта. Також боржник або стягувач сам має право вимагати залучення до цієї процедури експерта у випадках, коли він не погоджується з розмірами оцінення майна виконавцем, але у такому разі витрати на експерта здійснюватиме та сторона яка не погодилась з оцінкою виконавця.

11. Державний виконавець повинен надіслати вам повідомлення з результатами оцінки майна. В свою чергу, ви можете подати заперечення державному виконавцю протягом 10 днів з моменту отримання такого повідомлення, якщо не погоджуєтесь із результатами проведеної оцінки майна.

12. Державний виконавець призначає стягнення з періодичних платежів боржника до повного погашення боргу, якщо іншого майна недостатньо для виконання рішення . У разі, якщо стягнення є аліментами або відшкодуванням шкоди завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’ю або смертю, відшкодуванням шкоди у зв’язку із втратою годувальника та збитків в результаті скоєння злочину – утримується 50 % з платежів. Аліменти, можуть сягати до 70% заробітку. Якщо ж за іншими видами стягнень, то 20 %.

13. Боржник може скаржитись на дії чи бездіяльність державного виконавця або інших посадових осіб державної виконавчої служби лише до суду. Стягувач натомість як до керівника відділу державної виконавчої служби так і до суду.

14. Загальний строк проведення виконавчого провадження складає 6 місяців, а за рішеннями немайнового характеру (наприклад поновлення на роботі, усунення перешкод) 2 місяці. Іншими словами, якщо за цей строк державний виконавець не виконає рішення суду він закриває виконавче провадження.

15. Боржник як і стягувач має право на ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження. Отже, якщо Вам надійшла постанова виконавця про відкриття провадження а ви не знаєте за яким судовим рішенням ви визнані боржником (наприклад при винесенні заочного рішення) бажано ознайомитись з матеріалами виконавчого провадження попередньо подавши виконавцю заяву про ознайомлення.

16. Виконання рішень про виселення боржника і вселення стягувача здійснюється в присутності понятих за сприянням органів внутрішніх справ.

Безумовно це не вичерпний перелік особливостей виконавчого провадження, але і боржник і стягувач мають право реалізовувати свої повноваження через представника яким може бути професійний юрист. І пам’ятайте, що для державного виконавця ваші борги – це частина його роботи, тож будьте ввічливі один до одного!





Адвокат,

Директор ЮК «Оперативна Юридична Допомога» Максим Коваль


Немає коментарів: