середу, 31 серпня 2011 р.

ОСББ проти ЖЕКів. АМКУ бере бік співвласників

ОСББ мають стати реальною альтернативою жекам.  Для цього необхідно на законодавчому рівні вирішити системні проблеми в діяльності об’єднань співвласників багатоповерхових будинків, усунувши існуючі правові прогалини у сфері житлово-комунального господарства. Про це сьогодні під час брифінгу заявив перший заступник Голови Антимонопольного комітету України Рафаель КУЗЬМІН.
З цього приводу у Комітеті відбулася нарада з представниками Уряду, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Міністерства внутрішніх справ України. За результатами якої розпочато роботу над підготовкою змін до чинних нормативно-правових актів.
Як зазначив Рафаель Кузьмін, ОСББ зіштовхуються з усіма типовими для житлово-комунальної сфери проблемами. А це: невизначення виконавців послуг, непроведення перерахунків за ненадані або неякісно надані послуги, порушення процедури встановлення тарифів тощо.
Окрім цього, органи Комітету виявили і характерні лише для ОСББ проблемні питання.
Це, по-перше, зволікання органів місцевого самоврядування з передачею ОСББ житлового фонду. Як наслідок, ОСББ фактично існують лише «на папері», а мешканці будинків продовжують сплачувати за послуги ЖЕКам, додатково витрачаючи кошти на утримання власного ОСББ. Так, наприклад, ОСББ «Харківський» (м. Суми), створене у 2007 році, отримало житловий будинок на баланс лише наприкінці 2009 року, але технічна документація на будинок не передана й досі. Подібні факти непоодинокі та виявлені у багатьох регіонах держави.
 По-друге, утворені компаніями-забудовниками та декількома власниками квартир ОСББ, що передають функції з обслуговування будинків управляючій компанії, пов’язаній із забудовником. Запровадження такої схеми призводить до зростання тарифів у кілька разів без виправданих на те причин. Прикладом цього є організація прибуткової схеми діяльності ОСББ будівельною компанією ТОВ «БК ”Міськжитлобуд”» (м. Київ), яка спільно з декількома власниками квартир створила ОСББ та фактично зробила неможливим вступ до нього нових членів. Зокрема, мешканці повинні були сплатити «вступний внесок» у розмірі 100 тис. грн. Сплативши вказану суму, мешканець набував статусу кандидата та за згоди інших членів об’єднання міг стати членом ОСББ лише через один календарний рік. Більше того, ОСББ уклало договір про утримання будинку з утвореною забудовником експлуатуючою компанією, що нав’язувала мешканцям низку додаткових, не передбачених законом платних послуг. Про виявлені факти Комітет повідомив прокуратурі міста Києва та Міністерству внутрішніх справ.

По-третє, збільшення вартості послуг внаслідок нав’язування ОСББ виконавця, визначеного місцевим органом влади. Зокрема, до Комітету звернулося одне із ОСББ зі скаргою на дії управління житлово-комунального господарства Макіївської міської ради. Орган місцевого самоврядування нав’язав об’єднанню співвласників виконавця послуг з вивезення побутових відходів – КП «Комунтранс». ОСББ змушене було розірвати чинний договір з існуючим виконавцем та отримувати послугу за вдвічі вищою платою. На вимогу Донецького обласного територіального відділення Комітету міськрада повинна припинити неправомірні дії.

Як зауважив Рафаель Кузьмін, на сьогодні потрібно визначити форму звернення, повний перелік документів, необхідних для передачі багатоквартирного будинку та прилеглої прибудинкової території з балансу утримувача на баланс ОСББ, конкретні строки розгляду такого звернення, в тому числі передбачити механізм «мовчазної згоди», і відповідальність за їх порушення.

Крім того, Комітет пропонує, щоб законодавчі зміни передбачали положення щодо визнання членів ОСББ категорією споживачів житлово-комунальних послуг – «населення», заборони утворення ОСББ компаніями-забудовниками та пов’язаними з ними особами, безоплатності вступу в ОСББ, обмеження щодо встановлення членських внесків членами об’єднання, граничного строку договору про управління житловим комплексом тощо.

«На ринках житлово-комунальних послуг, де можлива економічна конкуренція, повинні бути створенні всі умови для її функціонування та розвитку. І саме ОСББ надають можливість громадянам обирати якісні послуги за прийнятними цінами. Це стосується, зокрема, таких послуг, як утримання будинків та територій, вивезення сміття. Тому органи влади повинні об’єднати зусилля та вжити всіх можливих заходів, щоб ОСББ могли виконувати головну роль у процесі дерегуляції в житлово-комунальному господарстві», – підкреслив Рафаель Кузьмін.



www.amc.gov.ua


Немає коментарів: