пʼятницю, 10 червня 2011 р.

«Миколаїв без амброзії»- от слов к делу

Ініціативна група «Миколаїв без амброзії» запрошує мешканців міста долучитися до дій, спрямованих на знищення алергійної рослини амброзії полинолистої та контролю її розповсюдження.
За словами координатора ініціативної групи «Миколаїв без амброзії», викладача ЧДУ ім. П. Могили Ліліани Новікової, для того, щоб розповісти людям про небезпеку амброзії, створений вебсайт ambrozii.net , надруковані декілька тисяч листівок, для розповсюдження силами волонтерів та за допомогою рекламних агенцій міста. Також протягом червня і липня будуть організовані кілька «суботників» з видалення амброзії у нашому місті. \
Перший «суботник» відбудеться 11 червня о 10:00 у парку Перемоги (збори біля центральних воріт). За умови дощу, суботник буде перенесено на 10:00 у понеділок 13 червня.
Алергія у населення – це нагальна проблема нашого міста, і з кожним роком її масштаби все збільшуються. Типовий вияв алергії – алергічний риніт, спричинений цвітінням рослин-
алергенів, таких як полинь, лобода та амброзія. За словами обласного алерголога Лідії Свістельнікової, «з усіх рослин-алергенів нашого регіону амброзія полинолиста найбільш розповсюджена, викликає найтяжчі реакції та є небезпечною для найбільшої кількості людей. Це – найсильніший алерген.» На жаль, єдиний дієвий шлях боротьби з алергією – це знищення самої рослини до моменту цвітіння.
Але попри всі намагання влади і комунальних служб викоренити амброзію у місті, вона продовжує рости і поширюватись, бо володіє надзвичайно ефективною системою розмноження. Кожна рослина сама себе опилює і здатна розпилювати своє насіння у радіусі кількох кілометрів. Таким чином, кожний кущ, що росте у людей на городі, є потенційно небезпечним для всього міста. Тому треба щоб люди самостійно або у складі організованих волонтерських заходів видаляли амброзію зі своїх власних земельних ділянок і з тих, що знаходяться у суспільному користуванні.
Кампанія проводиться під егідою Громадської ради з екологічної безпеки та благоустрою при Миколаївському міському голові, за підтримки Фонду «Центр соціальних програм РУСАЛу в Україні» та Департаменту ЖКГ, за участю Міського центру екологічної інформації і культури, Державної інспекції з карантину рослин в Миколаївській області, Студентської колегії ЧДУ ім. П. Могили, НДП «Рассвет» та небайдужих мешканців міста. Інформаційні партнери: рекламні агенції «Стенгазета», «Сорока».
Ініціативна група «Миколаїв без амброзії» сподівається на підтримку ініціативи з боку громадських організацій і жителів міста. Інформацію про видалення амброзії, лікування алергії та організацію суботників ви можете отримати на вебсайті ambrozii.net, довідкова інформація за тел. 711-719.


Немає коментарів: