вівторок, 8 червня 2010 р.

Коса преткновения

вот такое оно Белобережье Станислава
Cобытия вокруг статуса заповедника на Кинбурнской косе не стихают. Только что мы получили релиз активистов кампании "Национальным паркам быть!" и публикуем его без купюр. готовы предоставить мнение и противоположной стороны.
ПРЕС-ТУР НА КІНБУРН: МІСЦЕВІ «БАРОНИ» ОРГАНІЗУВАЛИ УЧАСНИКАМ КАМПАНІЇ «ТЕПЛУ» ЗУСТРІЧ, А НА ХУДОЖНИКІВ ЗІ ЛЬВОВУ БУЛО ЗДІЙСНЕНО НАПАД
5-6 червня 2010 року активісти громадянської кампанії «Національним паркам бути!», учасники проекту «Кінбурн: територія безпрограшних угод», представники оргкомітету екологічної регати на кубок Кінбурнської коси здійснили виїзд-прес-тур до національного парку «Білобережжя Святослава», приуроченого до Всесвітнього дня захисту навколишнього середовища.
В рамках заходу планувалося поєднати одразу декілька заходів: презентація візит-центру учасниками проекту «Кінбурн: територія безпрограшних угод», проведення прес-конференції для представників ЗМІ, спілкування з місцевими жителями активістів громадянської кампанії «Національним паркам бути!», презентація художниками зі Львову своїх мистецьких робіт в стилі напрямку ленд-арт. Але не всі заходи пройшли так успішно, як планували організатори.

Вже на виїзді з Миколаєва учасникам повідомили, що з села Василівки (одного з трьох селищ, розташованих на Кінбурзькій косі) виїхало чотири автобуси з людьми, що мають на меті не дати учасникам провести заходи. Дійсно, в селі Покровка (де розташувалися учасники виїзду) з ранку на учасників прес-туру вже очікували агресивно-налаштовані селяни. Їх представники мали бажання взяти участь в прес-конференції і донести позицію «мешканців селища Василівки». Активісти громадянської кампанії «Національним паркам бути!» не чекаючи початку заходу самі вийшли на зустріч, з метою послухати людей і дійти певної згоди. Але, як з’ясувалося пізніше, людей зібрали саме з метою «зіпсувати захід миколаївцям», про що проговорилася одна з «небайдужих».
«Ми були в шоці, бо не очікували такого. Абсолютно всі приїжджі виступали проти створення національного парку, наголошуючи на необхідності зміни керівництва діючого регіонально-ландшафтного парку. Жителі говорили про те, що ми вирішуємо їхні проблеми, не спитавши їх. Ми запропонували провести широкі громадські слухання в кожному з населених пунктів Кінбурну щодо структури і дирекції національного парку, щоб дати можливість людям самім оцінити правильність рішення, тільки тоді частина васильківців почала погоджуватися з нами. Але депутати сільської ради наполягали лише на ліквідації існуючого регіонального парку і неможливості створення національного» - коментує події Юля Гречка, голова Миколаївського осередку молодіжної організації «Демократичний Альянс».

Як з’ясувалося, людей цілеспрямовано зібрали і привезли представники Васильківської (рада у них загальна на всій косі-назву не пам»ятаю) сільської ради, про що повідомили жителі села Покровка наступного дня, коли активісти кампанії проводили опитування населення на предмет статусу Кінбурської коси.

«Ці депутати самі причетні до деребану земель, ось тому й попривозилу людей. Більшість з них – браконьєри, яким парк заважатиме грабувати, а решта ті, кому потрібно додаткові земельні паї отримати (жителі Васильківки всі вже отримали по 25 соток землі у власне користування на території…Покровки. Варто зауважити, що така щедрість стосується лише жителів Василівки, в якій мешкає незмінний останні 20 років Голова сільської ради)» - розповів молоді один з жителів с. Покровка і просив не називати його імені.

Наміри васильківців підтвердилися ввечері, коли всі вони святкували «перемогу» прямо в Покровці.

«По-перше, це була дуже незначна частина населення Василівки. По-друге людьми явно маніпулюють. Їм нав’язують роками, що національний парк не сприятиме збереженню природи, а лише обмежить їхні права. Так, це в інтересах певних людей, що зацікавлені в отриманні незаконним шляхом землі і продажу її», - зазначила Антоніна Галкіна, один з координаторів кампанії.

Ввечорі цього ж дня, після презентації львівськими митцями своїх виробів, на художників під час прогулянки було здійснено наїзд. Невідомий чоловік за кермом автомобілю Мітсубісі Паджеро сріблястого кольору гнався за людьми протягом певного часу, поки вони не сховалися в одному з гаїв. Після цього зловмисник зруйнував творіння митців. В міліцію львів’яни не звернулися, бо мали їхати до Львову, хочу встигли записати на камеру чоловіка.

Координатори громадянської кампанії «Національним паркам бути!» стверджують, що це не останній візит на Кінбурн. Як відомо, Президент України не збирається відміняти статус вказаних національних парків, про що було зазначено у відповіді на звернення громадян, але необхідність детального ознайомлення населення зі всіма аспектами, що виникають зі створенням національного парку існує.

«Вони не знають різниці між статусом національного і регіонального парку, не проінформовані про заборонні зони існуючого парку, свої права та обов’язки, що виникають одночасно зі створенням будь-якого заповідного об’єкту. Це не правильно, тому існує необхідність елементарного інформування населення, що мала зробити, але не зробила сільська рада» - зазначила Юля Гречка.


Немає коментарів: