понеділок, 3 червня 2024 р.

В ЛНУ ім. І. Франка відбувся перший випуск студентів програми IntelliMapLab від Intellias



У Львівському національному Університеті ім. І.Франка відбувся перший випуск студентів науково-практичної лабораторії IntelliMapLab від Intellias. У цьому інноваційному просторі експерти компанії протягом шести місяців навчали майбутніх спеціалістів і спеціалісток створювати карти для навігаційних систем автомобілів.

27 травня 2024 – Львів, Україна – Intellias заснував IntelliMapLab у партнерстві з факультетом прикладної математики та інформатики Львівського національного університету в жовтні 2023 року. Лабораторія розташована в одній з аудиторій ЛНУ ім. І. Франка. Протягом шести місяців понад 20 студентів під керівництвом експертів Intellias здобували теоретичні знання та практичний досвід створення карт у форматі NDS для автомобільних навігаційних систем, розробляли сервіси на основі локації (LBS), навчались обробляти геопросторові дані тощо. Більша частина з них успішно закінчили навчання і отримали відповідні сертифікати, а також можливість пройти стажування в Intellias вже на реальних проєктах.


“IntelliMapLab - це дуже важливий для нас проєкт. Сформовано команди зі студентів, частину слухачів програми взяли на стажування в Intellias. Ми дякуємо експертам компанії, які чудово виконали свою роботу й передали нашим студентам найбільш актуальні сьогодні знання, які потрібні на ринку. Наша мета аби випускники університету були успішними, працювали в провідних компаніях й створювали власні. Й таким чином підтримували державний бюджет податками, які підуть на розвиток нашої країни. Крім того, завдяки наявності висококласних спеціалістів і спеціалісток Україна зможе залучати масштабні, наукоємні проєкти і буде видимим гравцем на світовому IT ринку”, – говорить Віталій Кухарський, проректор з науково-педагогічної роботи і інформатизації ЛНУ ім. Івана Франка.



Навчання в IntelliMapLab складалось з двох частин – теоретичної і практичної. Під час теоретичної частини протягом двох місяців студенти вивчали Scala і функціональне програмування, ознайомились з фреймворком Apache Spark, бібліотекою JTL, представленням геопросторових даних. Також вони навчились створювати передові алгоритми, пов'язувати та підключати API і визначати архітектуру рішень. Студенти ознайомились з основними командами Linux, скриптами оболонки, роботою хмарних сервісів та інших необхідних інструментів. До теоретичного блоку увійшло і вивчення стандартів навігаційних даних (NDS), принципів Agile та роботи в реальних умовах. Випускники IntelliMapLab також дізнались, як працювати з форматом карт NDS.Live, який запроваджує новий метод компіляції порівняно з NDS.Classic.


Під час практичної частини навчання сформували три команди зі студентів під керівництвом експертів Intellias. Вони виконували різноманітні технічні завдання та працювали над максимально реалістичними проєктами. Наприклад, додавали артибути для географічних об’єктів, відмічених на картах спеціальними позначками (POI).




“Я вдячний всім, хто долучився до цього проєкту – представникам ЛНУ ім. Івана Франка і колегам з Intellias. Вийшла чудова команда, яка розвиває ІТ індустрію в Україні. Місія IntelliMapLab полягає в розширенні експертизи та популяризації технологій в області розробки навігаційних карт і світового мап-комюніті в цілому. Також, подібні проєкти Intellias допомагають молодим талантам впевнено стартувати в професії. А розвиток талановитої молоді – один з важливих фокусів роботи компанії. І не без особистого: всі ми з теплом згадуємо свої університетські часи. Тож занурення наших експертів в якості менторів та лекторів в атмосферу студентства – це завжди про мотивацію, натхнення і позитивні емоції”, – підкреслює В'ячеслав Слєпцов, Senior Delivery Director в Intellias, один із авторів програми IntelliMapLab.




У зворотному зв’язку про курс студенти відмітили його структурованість, високу деталізацію та ефективність. Насамперед, завдяки умовам навчання, що були максимально наближеними до роботи над реальними проєктами.

Після завершення тренінгової програми студенти, які продемонстрували необхідні навички, зокрема успішно презентували компілятор карт, як свій фінальний проєкт, а також виявили прагнення працювати в IT-індустрії, отримали можливість розпочати стажування в Intellias. Після здобуття реального досвіду та завершення процесу адаптації стажери зможуть застосовувати свої навички у комерційних проектах, з використанням таких мов програмування як Java, Scala, Spark Framework, також пов'язаних з створенням карт у форматі NDS.




Intellias постійно підтримує талановиту молодь. Співпраця з університетами в Україні та за кордоном – один з фокусів роботи компанії. Зокрема, окрім співпраці з ЛНУ, компанія Intellias минулої осені разом з Українським Католицьким Університетом запустила навчальну програму IntelliDrive, в межах якої студенти третього та четвертого курсів факультету прикладних наук УКУ навчаються у експертів Intellias Embedded-розробці. Учасники програми IntelliDrive отримають можливість працювати над власними рішеннями для Intellias Automotive Kit – портативної цифрової панелі приладів для автомобілів.

Також компанія щороку запускає навчальні проєкти та регулярно проводить тематичні вебінари. Зокрема, з 2021 року в Intellias працює освітній хаб IntelliStart, що дає можливість безкоштовно вивчати актуальні технічні напрями. У 2022-2023 роках Intellias успішно реалізував програму Junior Stream, учасники якої фокусувалась на вивченні Java та Scala.




Про Intellias

Intellias – одна з найбільших українських ІТ компаній. Розробницькі центри компанії розташовані в Україні, Великій Британії, Польщі, Хорватії, Болгарії, Іспанії, Португалії, Колумбії та Індії. Також Intellias представлений у Німеччині, США та Об’єднаних Арабських Еміратах. Компанія займається розробкою комплексного програмного забезпечення та наданням професійних сервісів, спеціалізуючись на технологічних рішеннях, автомобільній галузі, навігаційних системах, фінансових та телекомунікаційних технологіях.



Про ЛНУ ім. І. Франка

Львівський національний університет ім. І. Франка — один із найпрестижніших закладів вищої освіти України з давніми академічними традиціями, що підкріплені сучасними інноваційними тенденціями. Навчальний процес для понад 24 000 студентів забезпечують 19 факультетів та педагогічний коледж. Студенти та викладачі університету здійснюють наукові дослідження світового рівня та співпрацюють з провідними світовими закладами вищої освіти та науковими установами. За останні роки в ЛНУ ім. Івана Франка впроваджено інноваційні освітні програми ІТ-напрямку, зокрема, «Кібербезпека», «Статистичний аналіз даних», «Інженерія програмного забезпечення», «Сенсорні та діагностичні електронні системи» тощо. Також на базі університету щороку проводяться традиційні зимові та літні школи з поглибленим вивченням новітніх технологій, штучного інтелекту та кібербезпеки: “Data Engineering and Security”, “Artificial intelligence summer school”, “Інтенсив цифрової безпеки для школярів”. Зараз в ЛНУ ім. І. Франка триває підготовка до четвертого сезону школи АІТ 2024. Теоретико-практичне навчання відбуватиметься онлайн, англійською мовою й триватиме з 24 червня до 7 липня. Тематика навчального процесу: машинне навчання, основи Python, глибинне навчання, мобільна розробка для iOS, Android тощо. Лінк на реєстрацію тут.


Немає коментарів: