неділя, 9 червня 2024 р.

В Україні розпочався 11-й Чілдрен Кінофест




Найбільший дитячий кінофестиваль України проходить у кінотеатрах 11 міст, а також онлайн.

В Україні розпочався 11-й Чілдрен Кінофест — наймасштабніший український кінофестиваль для дітей і підлітків, який відбувається за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Українського культурного фонду. 
Кіноогляд триває до 16 червня і традиційно відбувається в гібридному форматі: фестивальні покази триватимуть одночасно в кінотеатрах Києва, Львова, Вінниці, Житомира, Дніпра, Луцька, Одеси, Полтави, Хмельницького, Чернігова та Запоріжжя; для онлайн-перегляду будуть доступні деякі фільми та окрема спеціальна програма «Коли ще звірі говорили».

У Одесі покази на великому екрані відбуваються в кінотеатрі «Сінема Сіті» в ТРЦ FontanSky Center, розташованому за адресою: Семафорний провулок, 4. Покази в кінотеатрах та онлайн як завжди безоплатні за умови попередньої реєстрації.

У межах фестивалю офіційний партнер, ЮНІСЕФ, представить розвивальний мультсеріал «Іскорки суперсил». У 10 серіях кумедні й кмітливі Іскорки — Міо, Пум, Бринь і Жуж — вчать дітей 2–6 років краще ладнати з однолітками й дорослими, розуміти свої емоції, доглядати за собою, дізнаватися більше про навколишній світ та опановувати всі 16 необхідних у цьому віці навичок. Кожна серія має оригінальний захопливий сюжет, який розгортається у різноманітних локаціях: від українських Карпат до екзотичного Токіо, від домашньої бібліотеки до міського парку.

Також 7, 8 і 11 червня в усіх містах (за винятком Львова та Запоріжжя) на фестивальних майданчиках діятиме дитячий простір, де діти й дорослі зможуть краще познайомитися з Іскорками та темою здорового харчування через різноманітні розвивальні заняття, ігри, руханки, майстерки та майстер-класи.

В кінотеатрах 11 міст можна подивитися фільми Міжнародного конкурсу, а найкращий із них буде визначений глядацьким голосуванням. Це 7 нових стрічок з різних європейських країн для дитячої аудиторії:

Фільм-відкриття «Королівство Кенсуке» (Велика Британія, Люксембург, Франція) — торішній учасник головного анімаційного фестивалю світу в Аннесі, цьогорічний призер Британської анімаційної премії та Дитячого міжнародного кінофестивалю у Нью-Йорку. Це історія про хлопчика та його вірного собаку, які опиняються на безлюдному острові після шторму.


«Ніна та секрети Їжачка» (Франція) — ще один учасник анімаційного фестивалю в Аннесі від творців мультфільму «Хлопчик-фантом» — гіта Чілдрен Кінофесту 2016 року. Головна героїня — дівчинка, яка разом із другом та уявним їжачком намагаються розшукати скарб на фабриці.


«Тонда, Славка і чарівне світло» (Угорщина, Словаччина, Чехія) — фентезі-анімація про пригоди особливого хлопчика, що світиться від народження, та його сусідку з чарівним ліхтариком.


«Детективи звіропоїзда» (Норвегія) — анімаційна пригода в дусі детективів Аґати Крісті. У центрі сюжету — викрадення винаходу, яке розслідує команда друзів.


«Пташина скеля» (Ірландія) — творіння студії Cartoon Salloon, за плечима котрої — номінації на «Оскар» за анімаційні фільми «Пісня Моря» та «Годувальниця». Це історія для найменших про пташку та її друзів, які рятують від небезпек єдине яйце, знесене на їхньому острові цього року.


«Окейдякбувай» (Нідерланди) — ігрова стрічка, призерка юнацького журі конкурсу Міжнародного дитячого кінофестивалю в Чикаґо. Головні героїні — однокласниці, які тікають зі школи для дітей з порушенням слуху, щоб навідати бабусю однієї з дівчат.


«Літо сюрпризів» (Німеччина), найкращий цьогорічний німецький фільм для дітей за версією Німецької асоціації кінокритиків. Це історія про те, як перша самостійна мандрівка поїздом обертається для 10-річного хлопчика спершу халепою, а опісля — шаленими пригодами в компанії нової подруги.

У фестивальному онлайн-кінотеатрі на глядачів і глядачок чекає спеціальна програма «Коли ще звірі говорили». Це добірка стрічок про тварин, до якої ввійшли гіти з попередніх едицій Чілдрен Кінофесту:

«Паця» — комедійна історія про порося, яке потрібно дресувати.


«Неймовірна подорож на Північний полюс» — заснована на реальних подіях історія чотирилапої учасниці полярної експедиції на дирижаблі.


«Гол!» — мультфільм про маленького крота Манго, який ось-ось повинен вийти на роботу шахтарем, хоча мріє стати професійним футболістом.


«Зоопарк» — сімейний фільм про друзів, що намагаються врятувати тварин з місцевого зоопарку Белфаста під німецьким бомбардуванням у 1941 році.


«Піпі, Пупу та Розмарі: Таємниця викрадених нот» — анімація про великий святковий концерт лісових жителів, який опинився під загрозою.

Також на фестивалі є кілька спеціальних подій, до яких можна долучитися як у кінотеатрі, так і онлайн:

Новий розвивально-тематичний мультсеріал «Іскорки суперсил» від ЮНІСЕФ, який на прикладі різноманітних ситуацій з повсякденного життя допоможе дошкільнятам розвинути навички, щоб знаходити вихід із будь-яких ситуацій. В кінотеатрах дві серії будуть продемонстровані 8 та 11 червня перед показами фільмів, а весь серіал буде доступний онлайн.


Традиційний ретроспективний показ кінокласики. Цього року продемонструють «Володарів часу» (1982) — шедевр анімації від знаменитого режисера Рене Лалу та художника коміксів Мьобіуса (також працював над культовими фільмами «Пʼятий елемент» і «Той, хто біжить по лезу»). Це фантастична стрічка про хлопчика, який заблукав на дикій планеті, та капітана зорельота, що намагається врятувати дитину.


Показ фільму-переможця торішнього ювілейного фестивалю «Душа команди». Це стрічка про черницю, яка засновує у школі-інтернаті футбольну команду, щоб упоратися з бешкетними вихованцями.


Добірка фільмів-фіналістів щорічного Дитячого кіноконкурсу. До складу журі увійшли відомі українські кінематографісти: режисерка анімації Анна Дудко, кінокураторка та культурна менеджерка Ольга Бірзул і документаліст Роман Любий. Вони оберуть переможців, а відвідувачі та відвідувачки фестивалю — призера чи призерку глядацьких симпатій. Найкращі фільми оголосять на Церемонії закриття фестивалю 16 червня, а їхні творці отримають від 5 000 до 10 000 гривень.



Чілдрен Кінофест — найбільший в Україні кінофестиваль для дітей і підлітків, створений з метою виховання нового покоління кіноглядачів в Україні, розвитку практик сімейного культурного дозвілля та просування мистецтва кіно. За весь час від заснування у 2014 році подію відвідали майже 300 тисяч глядачів і глядачок. Від започаткування Дитячого кіноконкурсу на нього було подано вже понад півтори тисячі робіт, 31 з яких була відзначена призами.







В Одесі покази відбуваються за підтримки ініціативи “Кіномісія” від громадської організації “Культпросвіт”.

З питань реєстрації на покази та бронювання місць для групових відвідувань:



тел: 0970722868, 0674529352; kultprosvit@gmail.com



Немає коментарів: