вівторок, 28 травня 2024 р.

Горизонтальна журналістика регіонів

 


14 років тому, коли наш е-журнал задекларував інформації з 3-х обласних центрів Півдня, це було - майже диво. Ми довго залишались єдиним е-ресурсом у Миколаєві, який час від часу повідомляв що трапляється у житті сусідніх Херсону та Одеси.

Концентрувалися на культурному, та політичному, бізнесовому житті "столиць" минулої губернії. Ресурси про преступність, цьому іноді присвячували дописи з Одеси, ну а найколорітніший місцевий сайт Новини N іноді згадував одіозних політиків в сусідніх містах, чи бійки (концерти) в Аркадії. Але системно з замовленням місцевим авторам, висвітлення життя зі всіх обласних центрів робили тільки ми.

Часи змінились!

Під час повномасштабного вторгнення багато людей покинули власні домівки. Херсон 8 місяців був окупований. Земляки поїхали до Одеси й за румунський кордон. Шукають й читають новини тепер про той самий Миколаїв з закордону значно більше.

Наши дописи постійно відвідують з Німеччини та Нідерландів, бо там тепер мешкають як наші автори, так й багато миколаївців, одеситок.

Інформація про життя з 3-х південних областей почали розміщувати й одеські ресурси на кшталт intent.press та Кавун.сity . І це - добре! Бо з'явилось значно більше думок на одну подію, факт. Одностайність - це ознака диктатури. А українське суспільство все далі від неї виваженість Зачинених тем меншає у вітчизняних медіа. Хоча кадровий дефіцит й цю галузь спіткав. Але за останній рік у професії репортера в регіоні спробували себе декілька дорослих панянок. На відміну від молодих дописувачів соцмереж, ці люди принесли виваженість та життєвий досвід. Тепер "постачальникам релізів" від комунікаційників різних держустанов, важче здивувати чергових по "стрічкам".

У процесах в самих місцевих медіа залишається багато прийомів часів ковіду. Тому організаторам PR варто винахідливість запускати, щоб залучати живих журналістів.

Радує, що виїхавши не зі своєї волі до ЄС колеги, роблять до українських місцевих медіа матеріали. Вітчизняна журналістика - дорослішає. Й все частіше звертає увагу: " що в сусідів коїться".

С.Лиманов.



Немає коментарів: