субота, 6 квітня 2024 р.

Миколаївщина позбавляється мінних полей



Миколаївщина входить до трійки найбільш замінованих областей України. Через бойові дії та часткову окупацію чимало сільськогосподарських полів були всіяні небезпечними предметами. Тільки-но вдалося вигнати російських загарбників, одразу почали думати, як розчистити землю від залишків їхнього господарювання.

Понад 357 тисяч квадратних метрів сільгоспземель у Миколаївській області були розміновані гуманітарною організацією HALO Trust і передані фермерам для подальшого ведення господарства.

Якщо детальніше, то на проблему звернула увагу міжнародна організація HALO Trust, яка від 2015 року опікувалась гуманітарним розмінуванням на сході України. Від початку повномасштабної війни вона почала роботу ще в шістьох регіонах.


"У Миколаївській області, як і в Херсонській, HALO займається різними видами діяльності. А саме: ручне розмінування, механічне розмінування, на яке ми нещодавно дістали акредитацію. Також здійснюємо нетехнічне обстеження, інформуємо населення про вибухонебезпечні предмети. А нещодавно ми отримали ліцензію на знищення вибухонебезпечних предметів", – сказала офіцерка з розмінування Ейприл Перкінс.

За два роки роботи на Миколаївщині фахівці виявили понад 10 тисяч вибухонебезпечних предметів. Серед них – міни, касети та стрілецькі патрони.


"Безпосередньо на полі була загроза "ТМ-62", плюс боєприпаси, що не розірвалися, оскільки ця ділянка обстрілювалася. Група ручного розмінування зайшла сюди і спочатку провела поверхневі сигнали, далі широкоформатним рамковим детектором перевіряла. Саме я знайшов "ВОГ-25" і наша група знайшла "ВОГ-17", – зауважив демінер Владислав Маковкін.

Розмінування вже завершили на 13 ділянках у Баштанському районі. Тож фермери можуть повертатися до безпечної роботи на своїй землі.


"Хотів би подякувати ДСНСникам, HALO Trust за їхню нелегку роботу. За ті ділянки, які вже відпрацювали. Вони залишаються у нас працювати, а це не один рік. Дай Бог їм здоров'ячка", – наголосив староста села Василівка Іван Гентош.

Загалом на Миколаївщині заміновані 288 тисяч гектарів сільгоспземель. Роботи не припиняються ні на день. Поля щільно всіяні небезпечним залізяччям, тож коли вдасться зачистити від них всі угіддя, фахівці прогнозувати не беруться.


Немає коментарів: