понеділок, 18 березня 2024 р.

Спеціальний курс, що допомагає вступити на акторську спеціальність



Навесні зазвичай оживає профорієнтація. Молоді люди готуються до вступу у вищі. Зростає зацікавленість майбутніми спеціальностями. Курси для абітурієнтів пропагують як університети, так й викладачі. Придивляюсь до нових форм і методів підготовки абітурієнтів.

Я в одній з соцмереж побачив промо курсів акторської майстерності "Як вступити на акторський?" від героїні наших публікацій Катерини Алексєєвой.

Вирішив попитати виконавицю цілого грона яскравих ролей як у Миколаєві, так й на сцені столичної оперети, як так сталось?

- 4 роки тому я випустилась зі свого другого університету КНУТКіТ імені І.К. Карпенка-Карого, і мала можливість бувати на консультаціях у вступників. І бачила їх перелякані очі, бачила мільйон помилок, банальних, простих. 

Все це я записувала собі в блокнот, це було якось несвідомо. 

Пізніше я про це розповіла своїй найкращій подрузі - Вікторії Чернишевій. Вона є другим режисером на різних проектах на телебаченні. І Вікторія сказала, що з цією інформацією треба щось робити, і пускати «в люди». 

Так з‘явилися 8 коротких відео «Як вступити на акторський?».

Ажіотаж був шалений, мені писали абітурієнти з проханням допомогти підготувати програму для вступу, але на той момент я ще боялася ось таких педагогічних проявів. 

Минув час , і до мене звернулась моя викладачка зі сценічної мови, Тетяна Василівна Кобзар (театральний педагог, актриса театру і кіно,телеведуча, заслужена артистка України, доцент, викладач кафедри сценічної мови КНУТКТ ім.І.К.Карпенка-Карого, тренер спеціалізованих майстер-класів та тренінгів з техніки мови, автор методичних і навчальних посібників з теорії та практики дисципліни «Сценічна мова», учасник міжнародних культурологічних симпозіумів та наукових конференцій), і запропонувала бути другим викладачем разом з нею. 

Перша освіта у мене педагогічна, друга - акторська, тому все склалося ☺️

Так почався мій педагогічний  шлях, протягом двох років я працювала в університеті. 


Так сталося, що восени я почала готувати одну абітурієнтку до вступу, і зрозуміла, що це вже не просто поради загальні, а цілий окремий навчальний процес. 

Бо за час підготовки треба дати базові знання, техніку мовлення, ознайомити з акторською технікою, дати певний базис. 

Я почала писати свою програму навчання для абітурієнтів. 

І знов поділилася цим зі своєю подругою - Вікторією Чернишевою, яка завжди підтримує мене в усіх моїх починаннях. Ми знайомі давно, ще з часів навчання в студії «Академія Пані Куліси» при Миколаївському Національному театрі драми та музичної комедії. 



Ми вирішили, що треба створювати курс. 

Вікторія виконуватиме весь візуал, що ми побачимо. 


Тому, склавши свій досвід роботи в двох театрах, а це вже 11 років, 2 роки викладацької діяльності в університеті, я зрозуміла - мені є що сказати, чим допомогти, і ми створили онлайн курс «Як вступити на акторський?».


16-річному підлітку дуже важко зорієнтуватися в океані інформації, яка існує навколо вступу в театральний. 

- Хто такий майстер? 

- Які дисципліни є в університеті? 

- У що бути вдягненим на іспит? - Як побороти страх? 

І багато всього іншого. 


5  коротеньких відео- лекцій і одна зум-зустріч, домашні завдання, мої лайфхаки, вправи, я весь час на зв’язку. 

Це все про наш курс)))...

Спробуйте, якщо мрієте про театр, точно краще зрозумієте що вас чекає. А як відчуєте, що це ваше - вперед!

Опитував В.Головченко.

Фото надані Катериною Алексєєвою.



Немає коментарів: