понеділок, 4 березня 2024 р.

Фотопроєкт "Шрами" про людей в місті яке обстрілювали ракетами 9 місяців

Військовослужбовець Юрій Сайко та гімназія ім.М.Аркаса


"Шрами – втрата цілісності власного тіла, втрата відчуття неподільності – залишають по собі нотки смерті" - написала одного разу Слава Поседай, відома миколаївська соціальний фотограф. Шрами - таку назву має її фотографічний проєкт в якому поєднані містяни й архітектура Миколаєва, яка постраждала у війні.

На моє запитання: хто автор ідеї? Слава відповіла дуже ґрунтовно:
- Проєкт я сама придумала - думала як показати одразу і героїв і саме місто, склалось враження що місто потерпає від шрамів не менше, а може і більше як людське тіло. Бо організм міста єдиний як і в людини. Й боляче бачити своє місто в такому стані, наче ти бачиш близьку людину яка потерпає від болю та ран..... хочеться допомогти чимось, але в мене є тільки камера та слова.
Для всіх поясню, мова про південне українське місто Миколаїв, яке навесні 2022 року стало на заваді просування "орків" на захід...
- За тиждень відзняла весь проєкт. Було по дві три зьомки на день, було непросто, але цікаво спілкуватись з усіма героями фотографій, бо у кожного історія. Історія така що не переписати, але тіло, все пам'ятає і відразу або згодом все розказує. На це був в мене розрахунок. 
Такий спосіб мені здався дуже сенситивним, дієвим. Слава з кожним роком "добирає" як майстер візуального мистецтва.
Мав спитати: хто допомагав обирати героїв, чи сама це робила?
Те що залишилось від готелю Інгул та Інна Турова


- Героїв знаходила сама, по друзях. Знайомим, хтось вже був - мій друг, історію якого я знала.
Стосовно локацій - деякі герої фото самі моментально говорили де вони хочуть бути, у деяких в описі є і посилання або прямий текст.
Цей проєкт  розміщений на сайті творчих робіт Слави Поседай. Хай він пояснює в першу чергу іноземцям, як українці утворили чудо й вже 2 роки щодня ведуть війну на знищення з хижим ворогом - росіянами.
С.Лиманов.
Фото С.Поседай.


Немає коментарів: