вівторок, 13 лютого 2024 р.

Цифрові хрести з Куяльницького кладовища




Навіть серед одеситів далеко не всі знають, що за декілька кілометрів від центру міста є старовинний козацький цвинтар, більш відомий як Сотниківське або Куяльницьке кладовище. На ньому поховані чорноморські козаки та члени їх родин. А опинилися вони тут наприкінці 18 століття.

Козаки, які жили під час Османської імперії, зокрема після зруйнування Катериною ІІ Запорізької Січі 1775 року, які, власне, до Хаджибея тоді і переселилися. Також туж жили ті запорожці, які не побажали переселятися за наказом Катерини ІІ на Кубань.


Збереження цієї пам'ятки має надвелике значення, бо вона наочно спростовує головний міф російської пропаганди щодо Одеси, про те, що місто нібито заснувала Катерина ІІ, а на цих землях раніше нічого не було.

Найстаріший хрест на кладовищі датований 1791 роком і лише один цей факт спростовує наративи російської пропаганди щодо Одеси, яка нібито була заснована в 1794 році. Це наочний приклад того, що Одеса була ще до приходу сюди влади російської імперії.


Одна з цілей проєкту – зібрати повну інформацію щодо хрестів та написів на них для майбутніх досліджень та можливих реставрацій, адже вже зараз, навіть без обстрілів, надгробки руйнуються і покриваються мохом, хоча кладовище і занесене до Державного реєстру нерухомих пам’яток.


Загалом буде зацифровано 23 хрести Куяльницького кладовища, і, вже на початку весни Каталог 3D моделей з'явиться на нашому сайті, де з унікальною спадщиною матимете можливість ознайомитися.
Я.Бойцова.



#EU4Culture


Немає коментарів: