пʼятниця, 23 лютого 2024 р.

Сьогодні Віктор Ющенко - 70!




У 2010 році 12,5 мільйонів виборців у нашій країні проголосували за Януковича. Він їм пообіцяв "подолати Помаранчеву Руїну".

Зараз вже ніхто з тих виборців не хоче пам'ятати, що замість "покращення життя вже сьогодні" вони отримали злидні і війну. Насамперед - в регіонах, які найбільше проклинали президента Ющенка і найбільше підтримували Януковича.


Мене це дратувало.

Можна було скільки завгодно кпинити над ним, але що ми маємо у сухому залишку.




За перші два роки президентської каденції доходи громадян виросли у два рази за їх власним твердженням - з 44 у 2004 до 100 у 2006.




Рекордні прямі іноземні інвестиції. Більших не було ані до, ані після.




Перші два роки Януковича - це зростання доходів громадян лише на третину, а не в рази як було за Ющенка. Але результатом правління Януковича стало те, що ми в наших доходах відкотилися далеко назад.




Порошенко стартував у ситуації війни, анексії частини наших земель та дуже несприятливої кон'юктури світових ринків. Тому про динаміку доходів "як за Ющенка" навіть мріяти неможна було.




Про "Кінець епохи бідносі" можна я цього разу промовчу?




Тобто в економічній складовій Ющенко - є найбільш успішним президентом з усіх п'яти з половиною.




Зростало усе: макроекономічні показники, доходи громадян, соцальні виплати, золотовалютні резерви.




Геополітика.




Він вас попереджав у 2008 році, що наступними після Грузії будемо ми, що Росія - ворог? Хто там хихотів в унісон Путіну? Що йому тоді більшість казала? Хто був правий? Більшість, чи він? На жаль, 2014 рік показав, що більшість не мала рації. Росія - ворог.




НАТО. Він казав, що наш вектор - у цьому напрямку. Нагадати, який спротив це мало у суспільстві? У 2006 році - майже 65% українців казали, що нам НАТО нє нада. Круто, що Путін вправив мозок більшості. Але Ющенко їм це казав раніше. Чути ж не хотіли!




Єдина помісна церква. Він почав робити ті кроки, які ніхто до нього не робив. Згадайте, якй спротив був і ззовні, і в українському суспільстві! Чи й це вже забули?




Національна пам'ять. Він є засновником Українського інституту національної пам'яті. Відкриття правди про тоталітарне минуле, визнання Голодомору - геноцидом заклали фундамент новітньої ідентичності. В результаті у РФ Сталін - найбільш популярний діяч минулого, а в нас - найбільш проклинаємий. Між нами і ними - прірва. І це було закладено його політикою.




Культура. "Думай по-українськи!" Пам'ятаєте як глузували над цим гаслом? То хто був правий? Ті, хто глузували? Чи президент Ющенко?




Мистецький Арсенал, Музей Голодомору, Музей у Батурині, Музей у Чигирині, Музей Української революції, Музей Грушевського. А тепер назвіть мені прізвище президента, який заснував більше музеїв, ніж Ющенко?



Усі з якоюсь легкістю забули, що він як голова Нацбанку був одним з батьків макроекономічної стабілізації у 1990-ті. У 1993 році інфляція була 10 256%. У 1996 році - 10%.




Усі з якоюсь легкістю забули, що дії його уряду дозволили розрахувалися по багатолітнім боргам по пенсіям, не стало бартерних розрахунків і віялових відключень електрики, врожай хліба виріс майже у два рази за один лише рік. Тоді це виглядало як політ у космос.




З перспективи сьогоднішнього дня - це державний діяч, який створив не тільки візіонерську рамку, а й ціннісний та інституційний фундамент, які дозволили нам вистояти у 2013-2014 та після 2022 року.

І тому у цей день я хочу вкотре йому сказати: "Дякую, Пане Президенте!"


Photo by Wladyslaw Musiienko у день 13 квітня 2014 року, коли ми презентували книжку "Недержавні таємниці".

О.Зінченко.
Від редакції: а ще Віктор Андрійович надав урок, як не треба з політичними ворогами поводитись! В демократичному урядуванні є інструменти нейтралізації ворогів, але немає шансу їм все простити.


Немає коментарів: