пʼятниця, 12 січня 2024 р.

Про Оксану Гриценко і п’єсу «Молочайник» про окупацію Херсону





1 грудня Одеський театр почав роботу над постановкою нової вистави – «Молочайник» за п’єсою херсонської драматургині Оксани Гриценко. Це буде трагікомедія про жінок однієї родини, яка опинилася в окупації в Херсонської області.
Режисер майбутньої вистави – Євгеній Резніченко, уродженець Херсону. Під час початку війни та рашистської окупації Євгеній проживав в Херсоні, але через кілька місяців Євгеній зумів виїхати до вільної території України.
П’єса Оксани Гриценко «зачепила» Євгенія тим, що була писана про ту саму окупацію, про Херсонську область, про людей, які опинилися там, і яким потрібно було зробити свій вибір, як і де їм далі жити, як чинити опір.
Прем’єра вистави «Молочайник» призначена на 24 лютого 2024, на дворічні роковини початку українсько-російської війни.
Вистава буде дуже актуальною. П'єса розповідає про долі людей, які опинилися в окупації навесні 2022 року. (Окупація в Херсоні та області почалася 1 березня 2022 р. Херсон і деякі райони були звільнені після 256 днів окупації.)
Як виживали українці в окупації, як війна зламала життя людей, якою ціною було організовано опір ворогу, як треба було поводитися, щоб бути «українцем в окупації» і при тому зберегти своє життя – про це йдеться в виставі «Молочайник».
Глядачі побачать кілька епізодів з життя сім'ї Писаренків – Баби Наді, Мами Свєти та двох онучок – Олі та Олесі – і Куми Валентини в окупованому селі Кавунівка Херсонської області. Кожна героїня п’єси переживає вторгнення російської армії по своєму, але всі разом вони протистоять жахам воєнного часу, зберігаючи при тому гідність і внутрішню силу.
П’єса також розповідає про нову херсонську народну легенду – про істоту Молочайника-визволителя, демона-месника, вирощеного із зерен молочаю. Персонаж Молочайник був придуманий драматургинею як прообраз Голема, який захищав жителів єврейських містечок в минулому столітті під час погромів. Молочайник херсонький захищає жителів херсонських сел, які залишилися один на один з ворогом, він всіляє надію та впевненість в скорішому звільненні від рашистів.
«Молочайник» був написаний Оксаною Гриценко в 2023 році. Влітку того ж року п’єса увійшла в лонг-лист драматургічного конкурсу «Липневий мед – 2023» та стала переможницею конкурсу.
Також «Молочайник» потрапив до лонг-лист конкурсу «Драма.UA 2023». І ще одна перемога - п’єса вийшла у фінал фестивалю “Митниця. Нова режисура” – 2023.
В паперовому вигляді п’єса увійшла в збірку «Драма-панорама. Антологія п’єс-переможниць драматургічних конкурсів – 2023». Презентація збірки відбудеться також в Одесі, в дні прем’єрних показів, і глядачі зможуть зустрітися з драматургинею Оксаною Гриценко.
В Україні пройшли перформативні читанні п’єси «Молочайник» - в Одесі Центральної міської бібліотеці ім. Івана Франка в виконанні недержавного документального театру «Лютий» в грудні 2023 року, а також в триденному драматургічному марафоні «Драма-спрінт» - презентації першої антології “Драма Панорама 2023” в «Театрі Драматургів» (Київ), у рамках проєкту “Шоукейс української драматургії”, ініційованого Театром на Жуках – в січні 2023 року.
Одеський театр юного глядача – перший театр в Україні, який здійснить постановку п’єси «Молочайник» повноцінно, на великої сцені. Тому театр відчуває особу відповідальність перед авторкою та глядачами. На прем'єру очікуємо пані Оксану в Одесі, можна буде зустрітися з драматургинею на презентації драматургічної збірки.
Ми дуже вдячні Оксані Гриценко за можливість працювати над п'єсою. Побажайте нам успіхів в роботі над виставою!
На фото - драматургиня Оксана Гриценко.
Фото Оксани Гриценко зі сторінки в Фейсбук.


Немає коментарів: