неділя, 21 січня 2024 р.

Журналісти продовжують вчитись ретельно фіксувати воєнні злочини ворога


«Як журналістам документувати міжнародні злочини»? Таку назву мав семінар, який проводив для регіональних журналістів Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) в Одесі. Часто саме суб'єктивні образи на країну-агресора заважають об'єктивно фіксувати всі російські злочини в Україні. Складно, перебуваючи весь час під ракетними обстрілами утримувати баланс думок. Воєнні злочини є одними з основних злочинів проти міжнародного права поряд зі злочинами проти людяності та геноцидом.

Міжнародне кримінальне право за минулі 2 роки зробило значний "зсув" стосовно документування міжнародних злочинів: геноциду, злочинів проти людяності. Українські журналісти опановують навички їх фіксації. Факти обов'язково будуть взяті до уваги у майбутньому суді над РФ та її очільниками за геноцид проти українського народу. Але для того, щоб трибунал їх долучив до справи варто ретельно перевіряти й фіксувати злочини проти людяності та воєнні злочини лише з підтвердженими денними. Кібератаки протягом цієї війни стали повноцінними воєнними злочинами. Зокрема вони направлені проти вітчизняних журналістів, яки через зникання інтернет-зв'язку не можуть виконувати власні обов'язки. Такі факти теж треба належно фіксувати.

Як це робити журналістів інструктували та допомагали прояснити відома медіаюристка Людмила Панкратова, та молоді журналісти-практики Євгенія Моторевська The Kyiv Independent Кирило Овсяний (Схеми).

А свіжий посібник від наших колег з Глобальної мережі журналістів-розслідувачів щодо проведення розслідувань воєнних злочинів, стане регіональним медійникам допомогою в повсякденні.
С.Лиманов.


Немає коментарів: