пʼятниця, 19 січня 2024 р.

2023 рік підтверджено як найспекотніший рік у світі




За даними кліматичної служби ЄС, минулий рік був приблизно на 1,48 градуса теплішим за довгостроковий середній показник, перш ніж люди почали спалювати велику кількість викопного палива.

Майже щодня, починаючи з липня, спостерігалося нове глобальне підвищення температури повітря для пори року, показує аналіз BBC.

Температура поверхні моря також побила попередні максимуми.

Кліматичний рух наполягає на справедливому переході енергоресурсів на чисту енергію, а Організація Об’єднаних Націй — одна з найпотужніших організацій у світі — тепер визнала необхідність вжити заходів щодо кліматичної кризи, присвятивши їй окремий день.




Метеорологічна служба минулого тижня повідомила, що 2023 рік у Великобританії став другим найтеплішим роком за всю історію спостережень.

Ці глобальні рекорди наближають світ до досягнення ключових міжнародних кліматичних цілей.


«Мене вразило не тільки те, що [2023] був рекордним, але й те, наскільки він побив попередні рекорди», — зазначає Ендрю Десслер, професор атмосферних наук Техаського університету A&M.

Надзвичайне заклинання тепла


Загальновідомо, що зараз у світі набагато тепліше, ніж 100 років тому, оскільки люди продовжують викидати в атмосферу рекордні кількості парникових газів, таких як вуглекислий газ.
Але 12 місяців тому жодна велика наукова організація не передбачала, що 2023 рік буде найспекотнішим за всю історію спостережень через складну поведінку клімату Землі.
За перші кілька місяців року лише невелика кількість днів побила рекорди температури повітря.
Але потім у другій половині 2023 року світ пішов на чудову, майже безперервну смугу щоденних рекордів.

Подивіться на календарну діаграму нижче, де кожен блок представляє день у 2023 році. Рекорди були побиті в дні, пофарбовані в найтемніший відтінок червоного. З червня більшість днів ми спостерігаємо новий рекорд.


Згідно з аналізом BBC даних Copernicus Climate Change Service, понад 200 днів спостерігався новий щоденний глобальний температурний рекорд для пори року.
Це нещодавнє підвищення температури в основному пов’язане зі швидким переходом до умов Ель-Ніньо, які відбулися на додачу до тривалого потепління, спричиненого діяльністю людини.

Ель-Ніньо — це природна подія, коли тепліші поверхневі води у східній частині Тихого океану виділяють додаткове тепло в атмосферу.

Але температура повітря підвищилася надзвичайно рано на цій фазі Ель-Ніньо - повний ефект очікувався лише на початку 2024 року, після того, як Ель-Ніньо досяг максимальної сили.

Це змусило багатьох вчених не знати, що саме відбувається з кліматом.



«Це піднімає купу справді цікавих запитань про те, чому [2023 рік] був таким теплим», — зазначає Зік Хаусфатер, кліматолог з Berkeley Earth, наукової організації в США.

Наслідки відчуваються в усьому світі


Ще одна примітна особливість тепла 2023 року полягає в тому, що його відчули майже в усьому світі.
Як показує наведена нижче карта, майже вся земна куля була теплішою, ніж останні 1991-2020 роки – період, який сам по собі був майже на 0,9C теплішим, ніж до того, як люди почали спалювати велику кількість викопного палива наприкінці 1800-х років.



Це рекордне глобальне потепління допомогло погіршити багато екстремальних погодних явищ у багатьох частинах світу у 2023 році – від сильної спеки та лісових пожеж у Канаді та США до тривалої посухи та повеней у деяких частинах Східної Африки.

Багато з них відбувалися в масштабах, що значно перевищують ті, що спостерігалися останнім часом , або в незвичайні періоди року.

«Це більше, ніж просто статистика», — каже професор Петтері Таалас, генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації з 2016 по 2023 рік.


«Екстремальна погода щодня знищує життя та засоби до існування».


Температура повітря є лише одним із показників клімату Землі, який швидко змінюється. Також у 2023 році:
Рівень морського льоду в Антарктиці досяг «приголомшливого» мінімуму, а рівень морського льоду в Арктиці також нижчий за середній.
Льодовики на заході Північної Америки та в європейських Альпах пережили екстремальний сезон танення, що сприяло підвищенню рівня моря.
Поверхня світового моря досягла найвищої зареєстрованої температури на тлі багатьох хвиль морської спеки, включаючи Північну Атлантику.


Насправді поверхня світового океану перебуває на безперервній смузі рекордних днів із 4 травня, показує аналіз BBC даних Copernicus. Як показано на діаграмі нижче, багато днів рекорди були побиті з величезним відривом.




Температура повітря є лише одним із показників клімату Землі, який швидко змінюється. Також у 2023 році:
Рівень морського льоду в Антарктиці досяг «приголомшливого» мінімуму, а рівень морського льоду в Арктиці також нижчий за середній.
Льодовики на заході Північної Америки та в європейських Альпах пережили екстремальний сезон танення, що сприяло підвищенню рівня моря.
Поверхня світового моря досягла найвищої зареєстрованої температури на тлі багатьох хвиль морської спеки, включаючи Північну Атлантику.

Насправді поверхня світового океану перебуває на безперервній смузі рекордних днів із 4 травня, показує аналіз BBC даних Copernicus. 

«2023 рік був винятковим, коли кліматичні рекорди падали, як кісточки доміно», — підсумовує д-р Саманта Берджесс, заступник директора Служби зміни клімату Copernicus.

Це останнє попередження надійшло невдовзі після кліматичного саміту COP28, де країни вперше погодилися щодо необхідності боротися з головною причиною підвищення температури – викопним паливом.

Хоча формулювання угоди було слабшим, ніж багато хто хотів, – без зобов’язань для країн діяти – є надія, що це допоможе спиратися на деякий нещодавній обнадійливий прогрес у таких сферах, як відновлювана енергетика та електромобілі.

Дослідники кажуть, що це все ще може мати вирішальне значення для обмеження наслідків зміни клімату, навіть незважаючи на те, що цільовий показник 1,5C, швидше за все, не буде досягнутий.

«Навіть якщо замість цього ми досягнемо 1,6°C, це буде набагато краще, ніж здатися й наблизитися до 3C, до чого нас приведе поточна політика», — каже доктор Фрідеріке Отто, старший викладач кафедри кліматології Imperial. Лондонський коледж.

«Кожна десята доля має значення».


Беккі Дейл і Кейт Гейнор, ВВС


Немає коментарів: