середа, 13 грудня 2023 р.

Триває підтримка зусиль з пошуку та ідентифікації осіб зниклих безвісти




Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти (МКЗБ) оголосила про донацію матеріалів та обладнання на суму 225 000 євро для підтримки зусиль з пошуку та ідентифікації осіб, що зникли безвісти в результаті повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ця допомога стала можливою завдяки щедрій фінансовій підтримці Служби інструментів зовнішньої політики Європейського Союзу (FPI) та Бюро з питань демократії, прав і праці (DRL) Державного департаменту США, що підкреслює спільне зобов'язання міжнародних організацій у вирішенні викликів, пов'язаних з війною в Україні.

Донація сприятиме впровадженню сучасних методів для ідентифікації зниклих безвісти та допоможе у застосуванні найостанніших технік ідентифікації людини за допомогою ДНК. Ця співпраця є відображенням останніх угод про співпрацю укладених між МКЗБ з Міністерством охорони здоров'я та Міністерством юстиції України.

Микола Шевчук, начальник КЗ Львівської обласної ради «Львівське обласне бюро судово-медичної експертизи» зазначив, що співпраця з МКЗБ дозволить Львівському бюро судово-медичної експертизи розширити свої можливості: «Ця допомога сприятиме стабільній та якісній роботі бюро, оптимізує процеси судово-медичного молекулярно-генетичного дослідження речових доказів та біоматеріалів, а, відповідно, допоможе багатьом родинам загиблих та зниклих безвісти швидше отримати відповіді на питання стосовно долі іх рідних.”

«Забезпечення необхідними матеріалами для проведення ДНК досліджень допоможе нашим судовим експертам оперативно виконати експертні дослідження та отримати обґрунтовані і абсолютно точні результати, що стануть доказовою базою для розгляду справ у Міжнародному кримінальному суді», — підкреслив Сергій Тюлєнєв, директор Національного наукового центру “Інститут судових експертиз імені Засл. проф. М. С. Бокаріуса” Міністерства юстиції України, додавши, що «всебічна підтримка та допомога партнерів надає нам необхідні інструменти для проведення об’єктивних досліджень».

Національний науковий центр “Інститут судових експертиз імені Засл. проф. М. С. Бокаріуса” Міністерства юстиції України та бюро судово-медичної експертизи у м. Львові та м. Дніпрі отримають необхідне лабораторне обладнання, хімікати та реактиви для ДНК-експертизи. Це значно підвищить їхню спроможність проводити швидку та точну ідентифікацію зниклих безвісти осіб.

Валерій Войченко, керівник КЗ Дніпровської обласної ради, “Дніпровське обласне бюро судово-медичної експертизи”, відзначив, що “Партнерство з МКЗБ дає нам доступ до матеріалів та найостанніших розробок у сфері судово-медичної експертизи, а також дозволить нам ще ефективніше здійснювати нашу діяльність”.

МКЗБ спрямовує зусилля на підтримку сімей, які постраждали від війни та мають зниклих безвісти членів родини, забезпечуючи комплексний підхід та ефективні дії з ідентифікації зниклих безвісти.


Немає коментарів: