середа, 4 жовтня 2023 р.

Одеський офіс UNICEF планує допомогти двом мільйонам людей

 


До кінця 2023 року одеський офіс UNICEF планує допомогти двом мільйонам людей у трьох областях України – Миколаївській, Одеській та Херсонській. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна-Одеса повідомила спеціалістка з комунікацій UNICEF Вероніка Нікітіна.

«В Херсонській почали працювати нещодавно. Згідно із нашими планами до кінця 2023 плануємо охопити нашою допомогою і сервісами понад 2 мільйони бенефіціарів. Як дорослих, так і дітей. Це можливо завдяки підтримці наших донорів – урядів Японії та Франції, агенції USAID, департамент Єврокомісії ECON та багатьом іншим», – зазначила вона.

На півдні України UNICEF працює по чотирьох напрямках: захист дітей, допомога в організації освітнього процесу, покращення послуг в сфері охорони здоров’я та поліпшення гігієнічних умов.

Зокрема на Миколаївщині та Херсонщині працювали мобільні бригади для роботи із уразливими родинами з дітьми після потопу через підрив дамби Каховської ГЕС. Міжнародна організація створює дитячі простори та шелтери для людей, що пережили насилля, і проводять лекції для батьків / законних представників щодо психосоціальної підтримки і позитивного батьківства тощо.

Також міжнародна організація забезпечує обладнанням та медикаментами заклади охорони здоров’я, ремонтує там укриття, навчає медиків і соціальних працівників, а також підтримує програми грудного вигодовування і здорового харчування. Після потопу UNICEF також почала займатися реабілітацією та очищенням свердловин на Херсонщині та Миколаївщині, а також робить нові свердловини в деяких одеських лікарнях.

«Ми почали 2023 рік з ремонту укриттів [в школах]. Ремонт в двох вдалось завершити до 1 вересня, ще три в одеській області завершили наприкінці вересня. Учні 5 шкіл Авангарду, Одеси, Чорноморська і Южного отримали можливість повернутися до оффлайн-навчання. Минулого року 69 опорних шкіл регіону отримали по $3 000 на підготовку до нового навчального року – їх витратили на покращення безпекової ситуації. Цього року ці ж школи в квітні-травні отримали додатково по $2 000 на покращення системи шкільного харчування», – зазначив координатор проєктів у сфері освіти UNICEF Анатолій Ігнатович. Деякі школи Одещини отримали меблі і генератори.

На Миколаївщині UNICEF сприяла ремонту восьми шкіл після пошкоджень внаслідок ракетних атак та відновила там укриття у 8 школах регіону. Також понад 20 шкіл були захищені протиуламковою плівкою, а 11 отримали шкільні меблі.

Також на Миколаївщині UNICEF разом із благодійним фондом «Вітри змін» відкрили 10 освітніх центрів. «Ці центри ми відкривали там, де була велика кількість внутрішньо переміщених осіб, де діти не мали доступу до оффлайн-освіти. Там, де ми могли допомогти дітям отримати живий доступ до навчального процесу», – розповів Ігнатович. Зараз планується запустити ще 11 цифрових освітніх центрів.

В центрах «Вітрів змін» зареєструвалось 62 тисячі отримувачів допомоги й послуг – понад 49 тисяч з них діти, повідомила координаторка освітнього компонента БФ “Вітри Змін” Ганна Велічко. В тому числі в центрах навчали педагогів. Їхні зайняття проходили за 8 сесіями: інклюзивний розвиток школярів, статеве виховання, методи роботи з дітьми у нестабільному емоційному стані, ресурси для освітян як профілактика психоемоційного вигорання, робота з родинами, які пережили психотравмуючі події, ознаки регресу у розвитку дітей, які пережили насилля, методи ефективної комунікації з дітьми і види насильства над дітьми.

«Ці теми не були обрані UNICEF чи нами. Вони були зібрані з потреб самих вчителів. Те, що їм сьогодні не вистачає, те, що вони хочуть знати. Працюючи із вчителями, я бачу як вони прагнуть до нових знань та вмінь. Вони можуть виявити потреби свої, дітей та їхніх батьків», – заявила Величко. Всього освіту пройшли 3 тисячі педагогів. Зараз «Вітри змін» збирають нові теми, по яких потрібно буде організувати навчання в майбутньому.

Всього понад 106 000 постраждалих від війни дітей та вчителів отримали допомогу у 2023 році від UNICEF та освітніх партнерів. Кластер освіти міжнародної організації відпрацьовує запити партнерських організацій та органів місцевої влади. Зокрема йдеться про забезпечення комп’ютерною технікою та створення мобільних укриттів.


Немає коментарів: