четвер, 19 жовтня 2023 р.

Говардівського проспекту в Херсоні НІКОЛИ не було або, як не знайшлось місця Героям Херсона на мапі міста




На історичній мапі нашого міста ніколи не було Говардівського проспекту, Говардівська вулиця була, а проспекту не було. Вулиця Говардівська ніколи не була головною, хоча ніколи не була останньою. Наші пращури не називали головну вулицю міста іменем видатного волонтера. Пройшов час і топонімічно-історичний контекст змінився. 
Вулиця перетворилась в головний проспект Херсона. Тому потрібно замислитись, чи повертати стару назву, чи з огляду на сучасні події та стратегію розвитку в майбутньому дати назву головному проспекту “Проспект Героїв Херсону”. Тобто віддати шану всім, хто жив і будував місто, хто не втік і боровся під час окупації, хто зараз ходить під бомбами і не дає місту зникнути, тим, хто ще прийде і буде знати, що його завжди шанують в Херсоні. 
А що відбулось? Відбулось те, що ім'ям Героїв нехтують і, щоб це не кидалось в очі, намагаються запропонувати цю назву, то вулиці Суворова, то набережній Арестанці. Герої під арештом? 
Але станеться те, що справжні Герої не отримають своє гідне шанування. Скажу річ, яка зможе визвати бурю гніву, але Говард не найголовніший герой нашого міста (якими не були ні Ушаков та Суворов, да навіть і Потьомкін з Ганнібалом), тим більше він не людина національного масштабу. 
Мені здається, що провулок Пугачова (від пам'ятника Говарду до площі Ганнібала) дуже логічно переназвати "вулиця Говардівська". Да, і проспект, мені здається, не може бути “Говардівським”, логічніша назва Джона Говарда. 
Жаль, ми втратили слушну можливість вшанувати Героїв, обрати сакральний шлях Шанування для міста.
Ю.Житняк, оглядач.


Немає коментарів: