пʼятниця, 9 червня 2023 р.

Шановні республіканці

 


Колонка знаного американського професора Тімоті Снайдера

Сьогодні вранці я прокинувся, щоб прочитати кілька обраних представників Республіканської партії, які призначили собі роль судді та присяжних у справі про шпигунство Трампа. Чому я пишу «суддя та присяжні»? Тому що визнати людину невинною – це стати на місце судової гілки влади. Одна справа, коли це робить пересічний громадянин. Ми всі можемо мати свою думку. Але зовсім інша справа, коли сенатор або депутат робить таку заяву. Основою нашої Конституції є поділ влади. Коли виборні представники займають місце суддів і присяжних, вони порушують цей дух. Вони кажуть громадянам, що закони, які вони приймають, насправді безглузді.  
Я також читаю про республіканців, які раптом говорять про нерівне ставлення до американців у нашій судовій системі. Так, це проблема, яку визнають мільйони людей, які не мають грошей, щоб фінансувати ваші кампанії чи ваших лобістів, або фінансувати команди юристів, як у Трампа. Це проблема для всіх типових американців, які бачать, що такі люди, як Трамп, виходять знову і знову. Трамп каже, що він заможна людина. Сказати, що заможна людина вище закону, погіршує справжню проблему.
Я читав, як політики-республіканці стверджують, що колишнього президента не можна судити. Якби це було правдою, то кожен заможний злочинець балотувався б на посаду, прагнучи довічної карти виходу з в'язниці. Якби це було правдою, то президенти на посаді та поза нею мали б стимули до вчинення злочинів. Якби це було правдою, американці швидко втратили б будь-яку довіру до посади президента. 
Завдання виконавчої влади — забезпечити виконання закону. Ставлення виконавчої влади вище закону робить Конституцію нонсенсом. Чи спроба колишнього президента робить нас банановою республікою? Ні, якщо цього не зробити, ми станемо банановою республікою або ще чимось гіршим. У той момент, коли ми говоримо, що одна людина над законом, у нас більше немає верховенства права. У той момент, коли ми більше не маємо верховенства права, ми перестаємо існувати як будь-яка республіка.
нам прапор на стовпі

В інших республіках із верховенством права (останніми прикладами є Франція та Італія) колишніх глав держав чи урядів фактично судять, і іноді, після належного процесу, визнають винними та засуджують. Це буває і це має статися. Інакше громадяни втрачають довіру. Сказати, що цього не буває, просто неправильно.

У нашій країні громадяни відіграють цікаву роль у судовій гілці влади. Наприклад, вони входять до складу великих присяжних, таких як те, що висунуло звинувачення Трампу у шпигунстві та інших звинуваченнях. Це процес, який слід поважати, особливо обраними представниками.

Усе це не є політичною порадою. Це лише слова небайдужого до країни громадянина. Однак політична порада така: якщо ви зараз обіймете антиконституційну позицію, вам буде важко вирватися згодом. Лідери приходять і йдуть. Республіка витримає.


Тімоті Снайдер

 9 червня 2023 р



Немає коментарів: