середа, 10 травня 2023 р.

ОДИН З НАЙБІЛЬШИХ КНИЖКОВИХ ФЕСТИВАЛІВ ЄВРОПИ - БУХМЕССЕ ЗНОВУ В ЛЕЙПЦИГУ



З 27 по 30 квітня в німецькому місті Лейпциг знову розташувався один з найбільших книжкових ярмарків Європи Buchmesse. 3 роки не було цієї події через пандемію.

Другий за величиною після Франкфуртського книжкового ярмарку — Лейпцизьке Бухмессе за 4 дні відвідало 274 тисячі осіб. Це на 12 тисяч людей менше ніж було до пандемії Covid-19, але набагато більше ніж у головного конкурента цього ярмарку: Франкфуртського книжкового ярмарку. Восени там зібралось лишень 180 тисяч людей, а до пандемії він налічував 300 тисяч відвідувачів.

Leipziger Buchmesse був започаткований ще в XVII столітті та проводиться в середині березня, але цього року дати змінились. Це найбільш очікуваний день для любителів книги, а в німецьких містах таких людей чимало. Тим більше, що в ці дні по всьому місті проводиться безліч літературних вечорів.

Цей книжковий ярмарок чудове місце для поширення літератури та популяризації читання. Тут можна як найти для себе щось нове, небачене так і просунути свій асортимент. Це можна вважати найважливішим весняним місцем зустрічі книжкової та медіа-індустрії, що об’єднує читачів, авторів, видавців та ЗМІ – не лише з Німеччини, а й з усього світу. Всі вони в цей день приїжджають до Лейпцига, щоб відчути різноманіття літератури, відкрити для себе новинки та отримати нові перспективи.

«Яке повернення! Лейпцизький книжковий ярмарок чудово довів, чому він незамінний під час книжкової весни», – пояснила Карін Шмідт-Фрідеріхс, голова Німецької книжкової асоціації.

Цього року нам пощастило бачити і український стенд з літературою на одному з найбільших ярмарків Європи під назвою „Meridian Czernowitz Ukraine“. В останнє українська література мала місце тут ще в 2019 році. А в цьому році Leipziger Buchmesse відкрив для себе нову країну – гостя — Австрію. На таку подію завітав і сам австрійський Президент Александр Ван дер Беллан. Принагідно організатори українського виставкового стенду подарували пану Президенту нашу антологію «Воєнний стан» англійською мовою, яку нещодавно віденський Інститут гуманітарних досліджень назвав одним із наймасштабніших проектів в Україні за останній рік .

Також подарунок від українців отримала і міністерка культури Німеччини, Клаудія Рот – книжку есеїв «Воєнний стан» - розповідає українська письменниця Христина Козловська в себе на Фейсбук сторінці.

На сайті Leipziger Buchmesse повідомляють, що програма Лейпцизького книжкового ярмарку року постійно розширюється. Незабаром з’являться нові функції, такі як інтегрований онлайн-продаж книг і додаткова детальна інформація про пункти програми.

До речі, наступного року книжковий ярмарок знову відбудеться раніше – з 21 по 24 березня. Тоді Нідерланди та Фландрія представлять себе як країни-гості.
Д.Москалик, студентка

Фото: Христина Козловська


Немає коментарів: