середа, 26 квітня 2023 р.

Громади, що встояли мають шанс відновитись


Ті громади, що вельми "гостинно" зустріли ворога, як Баштанська, Інгульська, Вознесенська на Миколаївщині рік тому тепер потроху оговтуються. Ще до війни в них були створені програми економічного розвитку. Здається не все в них втратило свою актуальність. Вкрай важливо, щоб тепер громадяни, що не поїхали в евакуацію, чи вже повернулись відчули потребу у злагодженій співпраці з представниками місцевої влади.

Браян Кемпл керівник Програми USAID DOBRE, яка вже 7-й рік працює в Україні як комплексна програма розвитку громад, зазначив що дуже тішиться з того що ОТГ, які в проєкті "виявились більш спроможними, згуртованими". Іспит агресією ворога - виявився не тільки "ідеальним штормом", але й засвідчив що в громаді, де довіра один до одного більша - спротив зорганізували майже блискавично. А головне - ефективно. Підтверджується теза що "чим сильніше громади, ти сильніше Україна".
так у березні 2022 зустрічали ворога в Баштанці


На часі вдосконалення економічного розвитку. Бо тільки розподіляти гуманітарку вже - досить. Тепер треба запускати, чи відроджувати, а краще - створювати, нові бізнеси. Міжнародні програми що фінансує, наприклад USAID завжди наголошували що сталість з'являється як наслідок економічної активності.Вкрай важливо додану вартість в степу тепер створювати, а не чекати гарної погоди чи повної перемоги.
Це не легко. Бо для цього, по-перше, потрібні люди з цікавими бізнесами ідеями. Імітуючи підприємців, які "пилять" бюджет чи тендери ми вже бачили. Треба залучати й відшукувати людей які саме створюють бізнес що продукує. 


Що це може бути? 

Найпершу увагу скеруйте у легку промисловість - каже класична ринкова порада. Бо саме в цій галузі найбільш швидкий "обіг коштів". Ще один аргумент на користь - більшість працівниць зазвичай у "легпромі" - жінки. Бо трактористів вже не вистачає.
Ремонт та будівництво - це наступний сектор економіки, який буде вельми актуальним на Півдні. Це може бути як виготовлення деяких будівельних матеріалів, так і самі будівельно-монтажні послуги. Механізація завжди буде актуальною. Як і транспортні послуги. Але тепер вкрай стають дефіцитними люди, тому при проєктуванні нових бізнесів в громадах треба виконувати вимогу до більшої автоматизації процесів, чи залученні дистанційно робітників.
увага мостам на Миколаївщині


деякі мости в краї вже відновлено


Для сільської громади - найперша увага до глибокого перероблення сільгосп продукції! Важливо не тільки вирощувати рослини чи тварину, але й виготовляти з цієї сировини кінцевий продукт споживання. Кооперація під час такої роботи майже завжди запорука успішності. У Прибужжі ростуть дуже пекучі сорти червоних перців. В сезон їх ціна - навіть не покриває витрати на вирощування. То чому не виробляти сухі суміші, чи соуси пекучі для гастрономії?
Головне пам'ятати, що чим менше новий бізнес споживає електрики - тим більше прибутку отримують підприємці.
ОСВІТНІ (різноманітні) послуги будуть не тільки корисні для підживлення психосоціальної атмосфери в громаді, але й буде "підштовхувати" креатив нових підприємливих громадян. Якщо  серед новоприбулих є освітяни - то це майже дарунок Богу. Бо чим більше людей отримують нові знання, то це якісно впливає на ефективність навіть давніх "промислів", таких як рільництво чи бджільництво.
Не забуваємо також про екологічний аспект. Саме тепер на часі виховувати у земляків навички роздільного збору сміття та органічного перероблення відходів. Одна тонна компосту може забезпечити підвищення врожаїв на присадибних ділянках та городах вже цьогоріч. А що взагалі можна компостувати: овочі,
фрукти, зелень, шкаралупу з яєць, хліб, кава, чай (без пакетиків),
листя/квіти, паперові серветки. Пересвідчились що все це є в кожній хаті? Я вже не кажу про агровідходи, яки дехто ще спалює... Як забажає громада, то навчити всіх виробляти якісні біодобрива вкрай швидко.
Ну й не забуваємо про перетворення відходів агровиробництва у енергетичні елементи. А ще можна розбудовувати локальні енергетичні системи на базі альтернативних джерел, того самого сонця.
Не забуваємо про торгівлю, чи обов'язкову конкуренцію серед суб'єктів цього сегменту бізнесу.
Ну й наприкінці знову про наявність енергоресурсів. Якщо у громаді ще немає енергоменеджера, то треба сьогодні розпочинати його (її) пошук. Може студенти є з політехнічних вишів. Без чіткого енергоменеджменту - розвиток буде примарним. Тільки встановлення побутових соняшних електростанцій може стати марними витратами.
Не забуваємо про якісну питну воду. Це питання додає комфорту мешканцям кожної наступної ОТГ. До таких будуть "тягнутись" нові мешканці.
В.Головченко.
 


Немає коментарів: