вівторок, 18 квітня 2023 р.

ФОП як індикатор економічної активності




​​Волинська область очолює топ областей за зростанням кількості відкритих ФОПів з початку повномасштабного вторгнення. В області зараз на 15% більше ФОПів, ніж було у січні 2022 року, і на 15% менше ніж було у січні 2021 року. Це найкращий результат відносно початку 2022 і один з найкращих відносно початку 2021 року. Миколаївщина дуже повільно оговтується.

Наступною йде Львівщина - там зараз на 14.6% більше ФОПів ніж у січні 2022 року. Приплив переселенців дозволив Львівщині майже повністю наздогнати втрати ковіду, відтак у регіоні ФОПів менше відносно 2021 року всього на 11%.

Бронзу за зростанням кількості фізичних осіб-підприємців отримує Вінниччина. де кількість зареєстрованих малих підприємств зросла на 12.4%. Область все ще значно відстає від показників 2021 року на 23.4%.

Натомість у Києві кількість ФОПів від початку 2022 року зросла лише на 10%. Столиця все одно лідирує за відношенням до кількості ФОПів на початку 2021 року, проте це відбувається насамперед через те, що у 2021 у місті закрилося лише 18% ФОПів, що є найменшим результатом по всій Україні.

Аутсайдерами очікувано є Херсонщина. Донеччина, Луганщина. Зареєстрованих у областях ФОПів стало менше на 7-10%, а відносно 2021 на 38-46%.

Не всі ФОПи на тимчасово окупованій території мають можливість їх закрити. Проте падіння все одно помітно через відсутність відновлення після падіння 2021 року.

Зі статистики можна побачити, що найшвидше відновлюються Західні та Центральні області. Проте і тут не без виключень - Закарпатська та Чернівецька області демонструють найнижчі темпи зростання ФОПів серед цього переліку. Міграційні потоки визначає не лише краса природи, а і насамперед рівень розвитку інфраструктури, яким Закарпаття та Буковина точно не можуть попишатися.

Відстають від загальноукраїнських темпів Чернігівська, Сумська та Одеська області. Для перших двох ключовий фактор - близькість до московії, а для Одеської - відсутність туристичних потоків через мінування моря.

Харківщина, попри постійні ракетні обстріли, змогла збільшити кількість ФОПів на 1%. Натомість у Запорізькій області їхня кількість впала на 0.79%, попри окупацію значної частини області. Це ефект переселенців, дуже багато людей з охопленого війною Донбасу знайшли тимчасовий притулок у Запоріжжі.

У даному зростанні є ефект як і постковідного відновлення економіки, так і внутрішньої міграції спричиненої повномасштабною війною. Враховуючи динаміку, то другий фактор переважає.

@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: