вівторок, 4 квітня 2023 р.

Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в розмінуванні




Міни є частиною найстрашніших наслідків війни: вони забруднюють землю й води та іноді унеможливлюють повернення мирних жителів до нормального життя. Залишки бойових дій, до переліку яких належать міни, спричиняють найбільшу кількість жертв серед цивільного населення, особливо дітей. Наслідки мають руйнівний вплив на їхнє життя, навколишнє середовище та економіку. Розмінування є ключовим для відновлення безпечного життя.

У Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в розмінуванні, що відзначається 4 квітня, Європейський Союз підтверджує свою рішучу відданість збереженню життів та пом’якшенню соціально-економічних наслідків використання протипіхотних мін і вибухонебезпечних залишків, зокрема саморобних вибухових пристроїв.

Саме це сьогодні є предметом занепокоєння в Україні, яка стала однією з найбільш забруднених мінами країн світу в умовах російської агресії. Нещодавно ЄС оголосив про додаткову програму вартістю 25 мільйонів євро для допомоги Україні в її зусиллях з розмінування звільнених територій, які були тимчасово окуповані Росією.

Європейський Союз надає допомогу в різних сферах протимінної діяльності по всьому світу, від розмінування до допомоги постраждалим, від нарощування потенціалу до ліквідації запасів. ЄС є другим найбільшим донором у світі, який надав понад 800 мільйонів євро на гуманітарну діяльність з розмінування впродовж останніх 6 років, з яких 90 мільйонів євро лише у 2022 році. Він підтримує різні програми в 20 уражених мінами країнах, серед яких Боснія і Герцеговина, Україна, Сирія, Ліван, Лівія, Буркіна-Фасо, Сомалі та Шрі-Ланка.

Оскільки всі країни-члени ЄС є сторонами Оттавської конвенції, ЄС підтримує імплементацію плану дій Осло всіма сторонами та є рішуче одностайними у забороні використання, накопичення, виробництва та передачі протипіхотних мін.

У цей день ЄС відзначає мужність і рішучість саперів у всьому світі та вшановує пам’ять тих, хто загинув, розміновуючи території, уражені мінами.

Людське життя, людська гідність і права людини завжди залишатимуться в основі нашої роботи, спрямованої на побудову світу без мін.
Заява Високого представника 04.04.2023


Немає коментарів: