вівторок, 21 березня 2023 р.

Житомир заощаджує енергетичні ресурси

Міський голова Житомиру розповідає як в місті перемогають в енергетичні війні


С початком повномасштабного вторгнення в Україну, гостро постала проблема економії енергетичних ресурсів. Після ракетних та артилерійських обстрілів українських міст та інфраструктури питання якості рішень опалення, водопостачання та освітлення міст виходить в один з головних цивільних пріоритетів. Українські журналісти, яки завжди радо відгукуються на пропозиції знайомитись з досвідом передових громад, тому й відправились у престур на тему: «Кліматично-нейтральне майбутнє Житомира. Зелений перехід міста на 100% ВДЕ до 2050 р.». З огляду на воєнний стан в державі на обєктах критичної інфраструктури тепер діють обмеження на перебування, але дещо нам гостинні співробітники міськрдади показали й розповіли.


У Житомирі не просто почули рекомендації про енергоменеджмент, а сформували цілу філософію зниження використання викопного палива. Як слідство - зменшення викидів (CO2, SO2, NOx та ін.) до 29,8 тис. тонн у рік. Поцікавтесь скільки у вашому місті спалюється газу чи вугілля з мазутом…
Заступники голови та директор Житомирводоканал дали прес-конференцію 


Більшість зусиль міська виконавча влада зробила у 2016-21 роках коли залучала європейські програми та кошти. Так було зреалізовано проєкт з розвитку системи централізованого теплопостачання у м. Житомирі за фінансування Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР). В рамках проєкту "Реконструкція теплових мереж змонтовано чотири секції теплових мереж між дільницями та котельнями. Всього реконструйовано 32 секції теплових мереж (6145 метрів погонних в двотрубному вимірі).

Почалась реконструкція районної котельні РК-11 Житомиру на біомасу – тріска деревини, але тепер призупинена у зв'язку із запровадженням воєнного стану.


Загальні переваги після завершення реалізації обох проєктів:


Зменшення споживання природного газу складатиме до 15 млн. нм3 у рік;


Зменшення споживання електроенергії складатиме до 23,5 тис. МВт/год у рік;


Втрати теплопостачання зменшаться до 114,6 тис. Гкал у рік;


Але досвід Житомиру це ще й заощадження виробленої енергії. І в цьому питанні термомодернізовані за фінансової підтримки Північної Екологічної Фінансової Корпорації (NEFCO) та Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля, в рамках проєкту GIZ «Енергоефективність в громадах» та програми «ЕНЕРГОДІМ» ДУ «Фонд енергоефективності» освітні заклади міста.Тобто не окремі теплотраси чи будинки, а саме ті, яки найбільш вразливі й потребують утеплення. Після ретельного енергоаудиту дитячих садочків та шкіл почалась термосанація адміністративних та житлових будівель. Їх не просто “обмотували” скловатою й встановлювали нові труби, а робили системну інноваційну роботу з енергоефективності та збереження клімату. Комунальні заклади та деякі ОСББ (більше третини з наявних) в місті припинили “опалювати” вулиці Житомира. А кошти на ці роботи було акумульовано від декількох іноземних джерел (кредит+гран) а також від державних програм.
Директорка термомодернізованого дитсадка показала укриття

 
Житомир амбітне завдання собі сформував: одним з перших міст у Східній Європі перейти на 100 % використання відновлюваної енергії. Це візія за якою зменшення витрат мешканцями на платежі за комунальні послуги.


Розпочав й сучасний проєкт у сфері енергоефективності КП «Житомирводоканал», бо якість води з місцевої річки Тетерів з якої споживає все місто - умовна питна. Залучені новітні технології та виконавці реконструкції системи водопостачання та відведення, але війна поставила “на паузу” будівельно-монтажні роботи. Житомиряни, фахівці приїздили минулого літа до Миколаєва, коли в нас зникла дніпровська вода у водогоні й допомагали прифронтовому місту налагодити альтернативне водоживлення.
Будинок де ОСББ подбав про енергоощаливість


А такий підїзд у будинку точно не втрачає зайві гігаколорії 


Але «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради вже виношує нові енергоощадні проєкти. Їх рівень та складність вже буде вище, тож й ефективність зросте. А чим більше в Україні громад, міст стануть енергоощадливими, тим вище стануть стандарти життя. У Житомирі, наприклад не вагались й змінили ВСІ як повідомив міський голова С.Сухомлин ліхтарі на світлодіодні ще у 2019 році. А поки в Миколаєві сперечались депутати з чиновниками, у Житомирі конкретно заощадили на освітлені. Всі вже в країні знають, що якщо хочеш перемогти в енергетичній війні треба лампи розжарювання (технологія 19-го сторіччя) замінити на сучасні світлодіодні. Тому хто ще шукає аргументів: чому треба містам переходити на ВДЄ має відвідати Житомир чи повірити нашому редактору, який за вас це зробив. А після читання цього матеріалу пошукати навкруги альтернативні джерела енергії – не викопні джерела енергії, які постійно існують або періодично з’являються в навколишньому природному середовищі такі як енергія сонця, вітру, геотермальна, аеротермальна, гідротермальна, енергія хвиль та припливів, гідроенергія, енергія біомаси, газу з органічних відходів, газу каналізаційно-очисних станцій, біогазів.

А коли наступного разу депутатів будуть вмовляти підняти тарифи - запитайте що з вищенаведеного списку альтернативних джерел енергії вже застосували чисельні комунальні підприємства інфраструктури. І пам'ятаємо що енергетичний фронт для нас після останнього залпу цієї війни не “зачиниться”.

В.Головченко з Житомира. 
Фото автора.



Організатори престуру: Громадська Спілка "Бізнес за партнерство" в рамках проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується німецькою урядовою компанією GIZ за дорученням Уряду Німеччини та Швейцарії. GIZ Ukraine

Проєкт реалізується за підтримки: Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство економіки України, Держенергоефективності.

При партнерстві: Національна Спілка Архітекторів України - НСАУ, Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Асоціація міст України, Конфедерації будівельників України.



Немає коментарів: