пʼятниця, 3 березня 2023 р.

Ще один механізм викачування грошей з моряків обрублено!



В чому полягала проблема? Із прийняттям нової процедури дипломування моряків (Постанова № 1499), в якій є напрацювання і Разом проти корупції, всі інструменти отримання робочих дипломів та ендорсментів за хабарі на правому рівні було заблоковано.
Але одне діло прийняти, і зовсім інше - виконати. Злочинне угруповування залишило доступним незаконний, непідконтрольній державі "е-кабінет моряка" і продовжило штампувати фіктивні робочі дипломи/ендорсменти.
Що змінилося? Нарешті, цій схемі було завдано реально відчутного удару. Якщо з 14.02 моряк купив за кілька тисяч доларів псевдодиплом або псевдоендорсмент замість проходження офіційної процедури (ДКК Адміністрації судноплавства), то зараз може цю макулатуру сміливо викидати. Просто з цікавості (роботодавців та крюінгів це теж стосується) пробийте їх зараз через https://vrf.marad.gov.ua/ та https://itcs.gov.ua/verification.php 
Ви побачите там ось таку картинку. Все, тепер отримати підтвердження "дійсності" фіктивних документів не вийде, до впровадження державної електронної системи підтверджувати документи буде тільки сама Адміністрація судноплавства через офіційний e-mail, а значить - агентські "документи" ніхто підтверджувати не буде.
Який висновок? Моряки, особливо які за кордоном, не фінансуйте злочинців і шахраїв своїми кровно заробленими грошима! Не купуйте за 5-6 тис. доларів макулатуру і дочекайтесь впровадження державної бази, яка дозволить отримувати документи дистанційно без хабарів. З'ясовували, над нею дуже серйозно трудяться.
Дякую всім, хто причетний до цих доленосних змін ручками, мізками, організаційними кроками і політичною волею. Робота триває.
Доповнення: моряки за кордоном повідомляють, що за межами України сервіси працюють (скрізь чи ні, поки не відомо), тому прохання до небайдужих моряків моніторити, коли мафії закриють всі лазівки.
М.Серебряков.


Немає коментарів: