вівторок, 22 листопада 2022 р.

Катарський корупційний кейс у світовому футболі



Спочатку Росія, потім Катар. Далі – КНДР? Як Чемпіонат світу-2022 викрив корупцію в ФІФА
⚽️20 листопада стартувала одна з головних подій у футболі – Чемпіонат світу, який на цей раз приймає Катар.

Критерії, якими керувалась ФІФА при затвердженні Катару як господаря турніру, викликали серйозні питання: про корупцію у "футбольних кабінетах" вперше заговорили так серйозно – дійшло навіть до кримінальних справ проти тодішніх очільників ФІФА й УЄФА.

📆Організатора ЧС-2022 назвали у Цюриху 2 грудня 2010 року.

🇺🇸Вибір Катару у фіналі голосування став несподіванкою, адже майже всі, навіть тодішній голова ФІФА Йозеф Блаттер , були впевнені, що переможуть Сполучені Штати.

💰Журналісти виявили, що просування мало елементи корупції. Президент Азійської футбольної конфедерації запросив у п'ятизірковий готель у Куала-Лумпурі 25 лідерів африканських футбольних асоціацій і витратив на це понад 200 тис. дол.

Пізніше у той самий готель запросили ще 40 африканських гостей, які отримали дорогі подарунки. Як результат – усі делегати підтримали саме заявку Катара.

Головний козир катарці дістали за кілька днів до голосування. В Єлисейському палаці тодішній президент Франції зустрівся з еміром Катару Тамімом бен Хамадом Аль Танні та Мішелем Платіні – головою УЄФА.

На тлі журналістських розслідувань про корупцію, у грудні 2015 року Блаттера та Платіні відсторонили від роботи у футболі на вісім років.

Загалом за даними ФБР США, за останні 20 років у ФІФА посадовці отримали хабарів на загальну суму приблизно 150 млн. дол.

За оцінками експертів, витрати на проведення ЧС перевищать 200 млрд. дол.



Немає коментарів: