неділя, 30 жовтня 2022 р.

Історія завжди повторюється




Цікаво, що вчорашні події в Севастополі співпали з подією 67літньої давності. Тоді у бухті було зірвано флагман ЧФ СРСР лінкор "Новоросійськ".
Цей прекрасний морський велет почав носити ім'я "Новоросійськ", лише з 1948 року. До того він був "Джуліо Сезаре" один з найкращих суден Королівського флоту Італії. Прикрашав ніс цього красеня фігура з великим орлом і стрічкою на якій було написано "Veni vidi vici". У силу історичних обставин Італія програла війну, тому мала понести покарання. На Тегеранській конференції, Йосиф Сталін наполіг на розподілі італійського флоту. СРСР обрав собі найкращий шматок - лінкор "Джуліо Сезаре" класу прінчіпе де Кавур. Італійські моряки дізнавшись про це були шоковані й обурені, що їх "Цезаря" забирають червоні. Були гарячі голови, які почали підготовку до вендети!

У 1949 році корабель був призначений флагманом ЧФ СРСР, і мав би його виконувати років 10 точно, але щось пішло не по плану. О 1 годині 31 хвилині 29 жовтня 1955 року під корпусом лінійного корабля з правого борту в носі пролунав вибух, за оцінками рівний 1000—1200 кг тнт. Була оголошена бойова тривога, корабель почав кренитися, і о 4:15 перекинувся через лівий борт. Сотні людей, вишикуваних на палубі, впали у воду і були накриті корпусом лінкора.

У такому положенні корабель залишався декілька годин, упершись у твердий ґрунт щоглами. Тільки о 22:00 корпус повністю зник під водою. Багато моряків залишилися в повітряних подушках відсіків корабля, що перекинувся — адже там було їхнє місце по бойовій тривозі. З них вдалося врятувати лише дев'ять осіб: через прорізаний в кормовій частині днища отвір вийшли семеро людей, ще двох моряків з-під палуби юта, яка нещільно прилягала до ґрунту, вивели водолази. Всього під час катастрофи загинуло 604 особи, включаючи аварійні партії з інших кораблів ескадри. Як не дивно в совку не могли врятувати своїх моряків за 18 годин.

Совіцьке командування дало офіційну версію - що стався вибух боєприпасів. Проте обстеження судна показало, що вибух стався зовні. Саме тому офіційний висновок свідчив, що причиною загибелі «Новоросійська» стала донна магнітна міна, залишена німцями в 1944 році. І на думку багатьох істориків й морських експертів, ця версія була прийнята червоними адміралами, аби не визнавати факт того, що італійці зробили вендету.

Юніо Валеріо Боргезе, один з кращих диверсантів Другої світової війни, почувши про передачу судна СРСР, пообіцяв помститися московитам. Вважається, що він особисто закладав бомбу під колишнім "Цезаром". Того дня зовнішній рейд не охоронявся, а шумопеленгаторні станції не працювали. Халатність сприяла успіху італійців, а московитські адмірали після подій на "Новоросійську" попали під жорна репресій.

Як бачимо події в Севастополі були святкування в честь потоплення лінкора "Новоросійськ" і відновленням честі італійських підводників-диверсантів!


@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: