субота, 10 вересня 2022 р.

Молодіжна культурна дипломатія зближує



Україно-польській молодіжний обмін “From Zero to Entrepreneur Hero“ проходив дуже насичено. Тренінг відбувався у польському селищі Ястшембя-Гура.
Спочатку наші команди познайомились одна з одною, а також з учасниками проекту Erasmus+ “Поки ти не засмієшся”, який одночасно з нашим проходив у тому ж місці. Тому деякі активності проходили спільно з представниками Італії, Іспанії, Болгарії, Греції і Туреччини. Їх тренінг був присвячений театральному мистецтву та сатирі та налічував близько 40 учасників. 

В межах проекту “З нуля до героя підприємця” крім теми бізнесу Україна та Польща презентували свій культурний вечір, де розповідали цікаві національні факти, демонстрували свою музику та пісні з танцями, а також пригощали своєю кухнею. Разом з цим ми ще й відвідували культурні вечори іншого проекту. Це те, що зробило проект особливим і дуже цікавим через нові знайомства, та й взагалі, чим компанія більше, тим краще.

Як проходила підготовка до культурного вечора? Наша українська команда зробила презентацію з багатьма відео про Україну та світлинами культурних символів, серед яких були вишиванки, борщ і паляниці, які мають для нас особливе значення. При цьому, учасниці були одягнені в українські національні костюми, що робило кожну дівчину особливо гарною завдяки вишиванкам, віночком на головах, червоним намистом, а також заплетеним косам.

Презентацію ми проводили на свіжому повітрі у альтанці. До нас завітали учасники іншого проекту. Ми виставили на стіл українські страви та напої, цукерки, згущене молоко, наливку. Польська команда пригощала своїми ковбасами та шоколадом.


Оформлення нашого столу підкреслювало, про культуру якої країни буде вестись мова: обабіч були прикріплені українські невеликі прапори. А біля екрану презентації висіли ще два стяги: один український, другий польский.

– Дорогі друзі, рада вітати вас на українському культурному вечорі! – сказала Аня, тім-лідер нашої команди. – Ми приготували для вас невелику презентацію, через яку розкриємо особливості та національні символи України, а також важливі теми сьогодення.

Глядачі радісно привітали нас оплесками.

В першу чергу, ми запустили відео про Україну під назвою “What is Ukraine?”, що яскраво демонструвало нашу привабливу країну, зокрема красу її архітектури та природи. Величні Карпати, чарівна Київсько-Печерська лавра, Тунель Любові та інші вражаючі пейзажі змінювались під музику, і це народжувало особливу атмосферу.

Потім ми розповіли цікави факти: про Квадрат Малевича, про станцію Арсенальну, загальну площу України тощо.

– А зараз ми приготували для вас невеликий квіз! – сказала Аня. – Чи знаєте ви, яка зараз найпопулярніша пісня в Україні?
– “Стефанія”? - припустив поляк Алекс.
– Цікаво! – відповіла Аня. – Ще варіанти?
– Можливо, “Шум”? – запитав іспанець з зовсім не іспанським ім’ям Іван.

І одразу запропонував свій варіант поляк Блажей: “Ой, у лузі червона калина”.

Неочікуваний варіант віднайшла полячка Саша, пригадавши групу “Час та скло”.

Після того, як прозвучали всі варіанти, Аня наголосила, що зараз буде правильний варіант.

Декілька разів пролунала гучна сирена, концетруючи нашу увагу на відповіді.

Скрізь повисла тиша. Навіть мурашки по тілу. На обличчях учасників з’явився непіддільний жах.

– На жаль, цей звук ми чуємо кожен день, щонайменше, один раз, – повільно вимовила Аня. – Так, наразі дійсно непроста ситуація відбувається в Україні, вона у стані війни. Але ми тримаємось і з задаволенням несемо нашу культуру у маси та висловлюємо щиру вдячність всім за підтримку.

Анна увімкнула відео “Thank You For Your Support to Ukraine!”

Після завершення, ми заспівали “Ой у лузі червона калина” , одночасно з цим, щоб всі розуміли текст, на екрані презентації транслювався переклад цієї пісні на англійську мову.
На цій гарній ноті ми почали презентувати іншим країнам свою національну кухню. А потім Юля та Аня пояснили усім оточуючим правила відомої української гри “Струмочок”, яку ми влаштували під чудові українські пісні. Разом з учасниками іншого проекту нас вийшло досить багато: приблизно 60 людей. Всі сприймали гру з щирою цікавістю, як і презентацію.



Досить незвично розповідати про рідні та звичні для нас речі й бачити, що для інших людей це щось екзотичне.

Одним із найдивовижніших вражень для нас став урок польки, який для нас провела польська команда неподалік від альтанки.

Презентація національної культури є однією із найважливіших і найцікавіших частин проекту. Здебільшого ці вечори допомогли нам відчути справжній дух кожної країни.

Насамперед, цікавий досвід – презентувати культуру своєї країни іноземцям. Та це працює і у зворотньому напрямку, бо ми дізнались багато нового про різноманітні культури інших народів, їх особливості та навіть прийняли участь у танцях. Це неможливо порівняти з екскурсією або звичайною туристичною поїздкою, яка не в змозі відкрити світ іншої країни у повній мірі в порівнянні з презентацією від представників певної нації.

Яна Нечитайло.


Немає коментарів: