середу, 6 липня 2022 р.

Компостування відходів працює під час війни




Погляд фахівчині на пропозиції українського уряду європейським "відбудовувачам" на конференції в Лугано. Варто уважно прочитати, щоб лідери місцевого самоврядування, яки теревенять про "сміття переробні заводи" забули про стару "локшину".

Якщо керуватись логікою ієрархії управління відходами закладеною у європейській рамковій дерективі про відходи, а віднедавна і в проголосованому ВРУ Законі про відходи:

"1. Запобігай утворенню ⏩️

2. Перевикористовуй чи готуй до перевикористання⏩️

3. Переробляй матеріально⏩️

4. Відновлюй енергію⏩️

5. Безпечно захоронюй"



То вже бачимо, що інвестиційні моживості не відображають цього базового підходу. Жодним словом не йдеться про інвестиції в запобігання та повторне використання, навіть створення згадуваних сортувальнтих станцій. Одразу тулять МБО - це заводи, які переробляють восновному одразу ЗМІШАНІ відходи, тобто прибудинкове сортування навіть не передбачається. Ці підпиємства відділяють і стабілізують органічні відходи, відбирають метал (якого у нас в змішаних відходах майже немає, бо його вибирає неформальний сектор) і скло (оборотна тара теж не часто трапляється), інертні матеріали, а решту подрібнюють і готубють для спалення на цементних заводах чи сміттєспалювальних заводах з видобутком теплової чи електричної енергії. Через забруднення частка матеріального відновлення вьорсировини на таких підприємствах вкрай мала. 



Логічно навпаки: створювати в кожній громаді сортувальні центри та налагоджувати роздільний збір органіки з подальшим компостуванням, а лише тоді залишкові змішані відходи відправляти на МБО. Але чи треба тоді аж 62 шт? Так для порівняння: Станція комплстування у Львові коштувала бюджету міста 38 млг грн, а завод МБО - 36 млн Євро.

Відчуваєте різницю?


27 waste to energy facilities: нє, ну я дуже сподіваюсь, що йдеться про метантенки, у яких переробляють органічні відходи та мул з очисних споруд на біогаз, але запит на 3,78 млрд Євро таки вказує, що йдеться про сміттєспалення з видобутком енергії.




А знаєте в чому іронія? Європейський Союз не вважає таку енергію відновлювальною, таких проєктів немає в Таксономії, і на відміну від газу з ядерки, сміттєспалення в Таксономію навіть не планують включати (а щоб Шмигалю гикнулось за лист-звернення про підтримку до європарламентарів, які 6 липня будуть вирішувати чи вважати газ та ядерну енергію допустимими як перехідні джерела енергії до 2035р. Агітувати Україні, перш-за-все, за надходження від ЄС для рашки - це встрелити собі в ногу, #луганський_сором)




Ну і в переліку European Investment Bank сміттєспалення немає серед проєктів, які підтримуються. Зате є компостування органічних відходів, є створення сортувальних центрів, є виробництво енергії з біовідходів, але ці всі пункти відсутні в нашій прозиції. От прям реально цікаво, яких таких інвесторів саме на цій конференції закликає пан Стрілець? Бо виглядає так, наче він геть не розуміє європейського дискурсу та регулювання.




Сміттєспалення навіть з відновленням енергії є джерелом викидів парникових газів, бо в спалюваних відходах переважна частка - це полімери виготовлені з навти та газу, викопного палива. Відповідно до принципів циркулярної економіки, відходи, які не мають цінності матеріальної переробки, не повинні утворюватись.




Але давайте трохи глибше зануримось в мою улюблену тему органічних відходів. Частка по масі органіки в змішаних побутовтих відходах за найскромнішими підрахунками складає в нас 40%. Якщо налагодити роздільнтй збір скла, то влітку цей показник може сягати 80% (власноруч робимо точкові дослідження морфологічного складу побутових відходів у Львові) А ще є бізнес сфери гостинності, є харчова промисловість, яка продукує органічні відходи, є зелені насадження в громадах і всі хочуть, щоб їх було більше...




Процес компостування відносно простий, будівництво станцій - дешеве, і навіть наші люди (о диво) прекрасно сортують органіку, якщо налагоджеге інформування+логістика. Логістика теж може бути дуже навіть спрощеною в близькому майбутньому завдяки появі в торгових мережах сертифвкованих біорозкладних пакетів.




І от ми маємо завдяки компостуванню:

- зменшення змішаних побутових відходів навпіл

- зменшення викидів метану (парникового газу (ПГ)) на полігонах

- вироблення компосту придатного для внесення в сільськогосподарські угіддя: джерело корисних мікроорганізмів, біодоступних мінеральних сполук, затримувач вологи в грунті і тд...

- депонування вуглецю в ґрунтах і зменшення викидів ПГ від втрати вуглецю ґрунтами

- внесення біодоступних азотних добрив в ґрунт та підвищення засвоєння мінеральних азотних добрив (а це вже скорочення викидів ПГ від азотних добрив й зменшення потреби їх виробнтцтва... Пом'янемо завод "Азот" в Сєвєродонецьку та Одеський Припортовий Завод, а також згадаємо про частку природного газу в собівартості азотних добрив і доблесних власників основних підприємств панів Фірташа та Коломойського. Хіба це не привід запроваджувати компостування?




Другий пріоритет: "Створення робочих місць"

І тутечки от реально ржака, бо сміттєспалення робочих місць майже не створює, а навпаки скорочує. Натомість, саме щабель ієрархії підготовка до повторного використання (ремонт) створює найбільше робочих місць.




Третій пріоритет: "Вирішення проблеми управління відходами забезпечивши стандарти екологічної безпеки"

І тут взагалі складно зрозуміти про що йдеться чи то про будівництво 27 полігонів (реально треба і думаю навіть більше, чи не єдине з чим погоджуюсь). Чи то про заводи знешкодження небезпечнтх відходів. Але весь оцей дискурс про безпеку якось геть не в'яжеться з рішеннями Уряду та ВР останніми місяцями, коли фактично унеможливлене ОВД та СЕО, екологічний контроль та належний моніторинг стану довкілля.




Тут хочеться процитувати репліку Смерті з нашого студентського вертепу, яка зверталась до Ірода словами: "Ну кому ти брешеш в очі?" От так і я переадресовую і переформульовую це екзистенційне питання нашим урядовцям: "Ну невже ви думаєте, що це пройде? Що ЄС поступиться своїми цінностями і принципами і насипе вам грошей в фінансування проєктів вчорашнього дня?




"М'ясо-молочна незалежність" та "Плодовоочева Україна" - це мої улюблені проєкти з https://recovery.gov.ua/. Як сказав десь в коментарях Andriy Andrusevych (зовсім не дослівно) - виступи в Лугано ще нічого, ви от сайт перегляньте. На сайті на жаль теж нічого путнього. А створена видимість залучення 2500 експертів, які до вчора і сьогодні не бачили кінцевих документів - от просто ганьба. І кажу це з великим сумом, бо так зараз потребую інвестувати свою енершію у співтворення та майбутнє, а натомість доводиться писати ось це.




А потім в етери виходить наш Президент і говорить у вечірньому зверненні: "Відбудова України – це не тільки про те, що маємо зробити після нашої перемоги або в наступні роки, а й те, що потрібно робити вже просто зараз. Це не просто відновлення стін, які в нас були і які були зруйновані обстрілами. Україна має стати найбільш вільною, найбільш СУЧАСНОЮ і найбільш БЕЗПЕЧНОЮ країною Європи – в усіх сенсах, зокрема і в тому, що стосується СТАНУ НАШОГО ДОВКІЛЛЯ. Впевнений, ми це зробимо».

Ірина Миронова.

Zero waste.


Немає коментарів: