пʼятницю, 10 червня 2022 р.

Варшава прихистить одеський кінофестиваль



Національна конкурсна програма 13-го Одеського міжнародного кінофестивалю пройде в межах Варшавського міжнародного кінофестивалю, що відбудеться 14-23 жовтня. До участі у програмі OIFF national competition in Warsaw організатори запрошують повнометражні художні та документальні фільми, а також короткометражні ігрові стрічки.


Свою позицію висловив Стефан Лаудин, директор Варшавського міжнародного кінофестивалю:

«Після розпаду Радянського Союзу в 1991 році біля Польщі з’явилася нова сусідня країна — Україна. Варшавський кінофестиваль швидко почав налагоджувати зв’язки та розвивати відносини з Україною. Минуло кілька років поки нове українське кіно не привернуло серйозної міжнародної уваги, і я сподіваюся, що Польща хоч трохи посприяла цьому процесу. У 2013 році фільм «Плем’я» Мирослава Слабошпицького на стадії work-in-progress був представлений на CentEast Market Warsaw, де він уклав угоду з торговим агентом, а пізніше був прийнятий на Каннський кінофестиваль.


У 2014 році, коли росія вторглася до Криму, українські кінематографісти запросили польських колег на Одеський МКФ у липні, а ми — запросили українців на Варшавський кінофестиваль. Відтоді тривають наші партнерські зв’язки.

Тож не дивно, що після того, як Олега Сенцова незаконно засудили в росії до двадцяти років ув’язнення, Польська кіноакадемія була особливо активною в міжнародній кампанії, що призвело до звільнення Олега у 2019 році. Також до Варшави були запрошені українські фільми, які отримували тут нагороди, на кшталт стрічок «Штангіст» Дмитра Сухолиткого-Собчука та «Із зав’язаними очима» Тараса Дроня. Минулого року Варшавський МКФ відвідав Олег Сенцов, який представив свій фільм «Носоріг».


Зараз, у 2022 році, коли росія розпочала війну в Україні і Одеський міжнародний кінофестиваль не може відбутися, ми швидко домовилися, що Український конкурс ОМКФ буде проведений у Варшаві. Де ж іще?»


«Ми безмежно вдячні польским колегам за величезну підтримку України та можливість показати Національний конкурс 13-го ОМКФ на Варшавському міжнародному кінофестивалі. На жаль, в умовах війни проведення Одеського міжнародного кінофестивалю у традиційному форматі неможливе. Однак, впевнена, нове українське кіно повинно бути побаченим. І я рада, що його, зокрема, побачить польский глядач та українці, які вимушено перебувають зараз за кордоном», — додала Анна Мачух, генеральна директорка Одеського міжнародного кінофестивалю.

Заявки на участь потрібно подати до 1 вересня за посиланням.






Немає коментарів: