суботу, 11 червня 2022 р.

Українські редактори не збираються "складати лапи"





Як влада не може допомогти локальним медіа, аби люди мали доступ до якісної і достовірної інформації - треба власноруч рятувати місцеві медіа, що будували десятки років.

Всеукраїнська нарада редакторів/керівників медіа «Як вижити в умовах війни?», що її організувала НСЖУ, відбулась днями онлайн. Досвідчені редактори та видавці не жалілись, а шукали сценарії спільних дій. Більшість стримано зустріла ідею знову звертатись за грошову підтримку держави. Досить, не для того відбулось роздержавлення змі в Україні. Найсимпатичніша ідея - створення за гроші міжнародної допомоги фонду підтримки змі. Але, бажано, щоб адміністрування цих грошей не було "в руках" українських чиновників. Також, поряд із створенням Фонду підтримки ЗМІ, нарада  пропонує:




• внести зміни до Податкового кодексу (звільнити від сплати податків і зборів усі місцеві недержавних ЗМІ на час воєнного стану; пільги і компенсації ФОПам 3 групи – такі ж, як і ФОПам 2 групи; можливість для ФОП у сфері медіа працювати за ставкою оподаткування 2%; запровадити відсотковий механізм, коли 2% від ПДФО платники податків можуть спрямувати на фінансування місцевих ЗМІ суспільно-політичного спрямування; спрощена процедура ліквідації юрособи ЗМІ.

• зміни в трудове законодавство (зменшити податок на заробітну плату до 15%, зі збереженням страхового стажу; фінансувати з бюджету зарплати працевлаштованих журналістів-переселенців протягом 1 року, в тому числі – за сумісництвом).

• запровадити інституційну підтримку для місцевих медіа.
Уважно слідкуємо за перебігом подій.
С.Лиманов.




Немає коментарів: