вівторок, 21 червня 2022 р.

Виїхати не можна залишитись

 


Під час воєнного стану, рятуючи своє життя, багато українців змушені виїжджати за кордон. Пані Світлана разом з неповнолітньою донькою теж хотіла так зробити. Проте ухвалою Ізмаїльського міськрайонного суду вона обмежена у праві виїзду за межі України до повного погашення боргового зобов’язання.

Справа в тому, що кілька років тому пані Світлана відкривала підприємницьку діяльність, аби реалізовувати продукти харчування на ринку. Та бізнес «не пішов»,

пані Світлана виїхала за кордон, не закривши підприємницьку діяльність. Згодом вона повернулася та дізналася про ухвалу суду.

У зв’язку з несплатою недоїмки єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування виникла заборгованість у розмірі 21792,16 грн. У свою чергу, державний виконавець, мотивуючи тим, що боржниця нібито ухиляється від виконання зобов'язань, подав до суду, який тимчасово обмежив Світлану у праві виїзду за межі України.

Як зняти таке обмеження, - з таким питанням жінка звернулася до Ізмаїльського бюро правової допомоги. Розв’язати цю ситуацію уповноважили головного юриста Ізмаїльського бюро правової допомоги Максима Дізанова.

У заяві до суду юрист обґрунтував, що твердження державного виконавця, що Світлана ухиляється від виконання зобов’язань, порушуючи вимоги ч.5 ст.19 ЗУ «Про виконавче провадження», є безпідставними. Адже жінка особисто з’являлася до державного виконавця, подала заяву із зазначенням свого місця проживання, сімейного стану та поясненнями щодо наявності боргу. Вона сплатила частину боргу і не відмовляється сплатити залишок. Окрім того, у зв’язку з воєнним станом та у випадку загострення бойових дій наявна крайня необхідність скасувати тимчасове обмеження жінці у праві виїзду за кордон.

Враховуючи наведені аргументи, Ізмаїльський міськрайонний суд скасував обмеження, і відтепер жінка разом з донькою зможе виїхати за межі України.




Немає коментарів: