четвер, 2 червня 2022 р.

Що Америка буде і не буде робити в Україні




 "Що Америка буде і не буде робити в Україні" - так називається колонка президента США Джо Байдена, яка з'явилася в The New York Times.



"Мета Америки проста: ми хочемо бачити демократичну, незалежну, суверенну та процвітаючу Україну із засобами для стримування та захисту від подальшої агресії", - зазначив він.

Байден нагадав, що президент України Зеленський бачить завершення цієї війни "лише дипломатичним шляхом". Однак позиція на переговорах залежить від ситуації на полі бою, тому США вже направили до України значну кількість зброї та боєприпасів. "Тому я вирішив, що ми надамо українцям більш досконалі ракетні системи та боєприпаси, які дозволять точніше вражати ключові цілі на полі бою в Україні", - пише президент США.




Він також зазначив, що США продовжать співпрацю з союзниками щодо санкцій проти Росії.




Вашингтон також продовжить надавати Україні сучасне озброєння, зокрема протитанкові ракети Javelin, ПЗРК Stinger, потужні артилерійські та високоточні реактивні системи, радари, безпілотні літальні апарати, гелікоптери Мі-17 та боєприпаси.




"Ми також надішлемо ще мільярди фінансової допомоги, як це дозволив Конгрес. Ми працюватимемо з нашими союзниками та партнерами, щоб подолати глобальну продовольчу кризу, яку агресія Росії посилює. І ми допоможемо нашим європейським союзникам та іншим зменшити їхню залежність від російського викопного палива та прискорити наш перехід до екологічно чистої енергетики в майбутньому", - йдеться в колонці.




США також продовжать зміцнювати східний фланг НАТО своїми силами і засобами.




"Ми не прагнемо війни між НАТО і Росією. Хоч я і не погоджуюся з Путіним і вважаю його дії обурливими, Сполучені Штати не намагатимуться повалити його", - додав він.




"Поки США або наших союзників не атакують, ми не будемо безпосередньо брати участь у цьому конфлікті, відправляючи американські війська воювати в Україні, або атакувати російські сили", - написав Байден.




"Ми не заохочуємо і не сприяємо тому, щоб Україна завдавала ударів за межами своєї країни. Ми не хочемо затягувати війну лише для того, щоб завдати болю Росії", - зазначив президент США.




Також, за словами Байдена, він залишається відданим принципу «Нічого про Україну без України». "Я не буду тиснути на український уряд — приватно чи публічно — щоб він пішов на будь-які територіальні поступки. Це було б неправильно і суперечило б усталеним принципам", - наголосив Байден. За його словами, переговори між Україною і Росією зупинилися не з вини першої, а тому, що Росія продовжує вести війну.




"Стояти поруч з Україною в скрутну для неї годину – це не просто правильно. У наших життєво важливих національних інтересах – забезпечити мирну та стабільну Європу та чітко дати зрозуміти, що застосування сили - це неправильно. Якщо Росія не заплатить високу ціну за свої дії, це буде сигналом іншим потенційним агресорам, що вони теж можуть захопити території та підпорядкувати інші країни", - вважає президент США.




Байден також зазначив, що нараді США "не бачать жодних ознак того, що Росія має намір застосувати ядерну зброю в Україні". "Хоча час від часу риторика Росії - таке собі брязкання ядерною зброєю - сама по собі небезпечна і вкрай безвідповідальна", - додав він. За словами Байдена, застосування Росією ядерної зброї було б абсолютно неприйнятним ані для США, ані для решти світу, "і спричинило б тяжкі наслідки".




"Володимир Путін не очікував такого ступеня єдності чи сили нашої відповіді. Він помилявся. Якщо він очікує, що в наступні місяці ми похитнемося або розпадемося, він теж помиляється", - зазначив Джо Байден.


Немає коментарів: