середу, 1 червня 2022 р.

Пропаганди нам не треба!




Сьогодні росіянка Марина Овсяннікова хотіла провести у Києві прес-конференцію. А ми, Національна спілка журналістів України, сьогодні звертаємося до Президента Фундації з прав людини пана Тора Халворссена із закликом скасувати рішення про нагородження російської журналістки Марини Овсяннікової премією імені Вацлава Гавела «за креативне інакомислення».




Наші аргументи :





• Як ви, напевно, знаєте, Марина Овсяннікова працювала в московських ЗМІ з 2002 року, у тому числі останні 8 років безпосередньо на «Первому каналі». Перший канал має найбільшу аудиторію в Російській Федерації і є основним джерелом кремлівської пропаганди.




• Поява пані Овсянникової з плакатом на головних новинах Росії була сприйнята всією українською медіа-спільнотою як черговий акт маніпуляцій з боку Кремля. Справа в тому, що з 24 лютого 2022 року в Росії заарештовують людей за значно меншу підтримку України. Наприклад, у Росії заарештували чоловіка за те, що він мовчав з книгою Толстого «Війна і мир», а також у Росії були численні арешти людей, які просто тримали білий аркуш паперу на вулиці. У зв’язку з цим ми вважаємо досить підозрілим те, що після свого виступу з плакатом пані Овсяннікова заплатила лише невеликий штраф у 250 євро, а Кремль дозволив їй виїхати з країни.




• Крім того, усі журналісти, які мають великий досвід роботи на телебаченні, можуть запевнити, що насправді редакції теленовин легко зірвати такий протест. Пані Овсяннікова не могла так довго перебувати на телеекрані в ефірі, а рекламний блок чи інший репортаж режисером випуску новин одразу б перервав програму.




На нашу думку, всі ці факти потребують детальнішого аналізу світовими ЗМІ та організаціями, які захищають честь і гідність журналістів. Поки цього не буде зроблено, не доцільно присуджувати пані Овсянніковій таку поважну міжнародну нагороду, як премія імені Вацлава Гавела за творче інакомислення.




З усією повагою, просимо переглянути рішення про нагородження пані Овсяннікової, оскільки це може справити на світ неправильне враження. Принаймні до тих пір, поки не завершиться незалежне розслідування справжніх причин вчинку пані Овсяннікової (з плакатом і умовами, за яких Кремль дозволив їй виїхати з країни).




Сергій Томіленко,
 голова Національної спілки журналістів України, член виконкому Європейської федерації журналістів


Немає коментарів: